Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Vergne boekt eerste FR3.5 zege in Silverstone

Jean-Eric Vergne is de winnaar van de eerste Formule Renault 3.5 Series race op het circuit van Silverstone. De Red-Bull coureur kreeg de zege in de schoot geworpen nadat de als eerste afgevlagde Esteban Guerrieri werd gediskwalificeerd vanwege het feit dat zijn auto niet conform reglement was.

03110008_100_podium

De kwalificatie voor de eerste race verliep opmerkelijk. Jon Lancaster claimde de pole position, maar een handgemeen tussen Pons rijder Daniel Zampieri en de teameigenaar van ISR zorgde voor enige opschudding. Zampieri kwam direct na de kwalificatie verhaal halen in de pitbox van ISR, omdat hij meende te zijn opgehouden door hun coureur Filip Salaquarda. Na een woordenwisseling ontstond er een handgemeen tussen Zampieri en teambaas Igor Salaquarda. De stewards konden een en ander niet bepaald waarderen en schorsten Zampieri voor de eerste wedstrijd van het weekend. Daarnaast was ook teambaas Igor Salaquarda de rest van het weekend niet meer welkom de het circuit van Silverstone.

Bij de start van de eerste race van het weekend zag poleman Jon Lancaster direct Esteban Guerrieri langszij komen. Lancaster verloor hierna de controle over zijn auto en klapte vol in de bolide van Daniel Ricciardo, waarna beide rijders hun race moesten beëindigen. De volgorde in de wedstrijd was nu: Guerrieri, Vergne, Berthon, Costa en Hartley.

In de ronden die volgen leek het erop dat Vergne het gat naar Guerrieri langzaam maar zeker dicht kon rijden, maar tot een serieuze inhaalactie kwam het nog niet. Achter hen werkte Albert Costa zich op naar de derde positie door Berthon in te halen. Meteen hierna zette Hartley eveneens druk op de ketel bij Berthon. Ze raakten elkaar echter, waarna de race voor beiden ten einde was.

Voorin het veld was de volgorde nog ongewijzigd: Guerrieri leidde de race, terwijl Vergne op korte afstand volgde. Achter dit duo lag Costa op de derde positie, gevolgd door Coletti en Panciatici. Deze volgorde bleef in de slotfase van de wedstrijd ongewijzigd en dus scoorde Guerrieri de overwinning op Silverstone. Niet voor lang, want korte tijd later werd de Argentijn gediskwalificeerd door een technische onvolkomenheid aan de auto. Hierdoor ging de zege uiteindelijk naar Jean-Eric Vergne. Stefano Coletti mocht op de derde podiumtrede plaatsnemen.

Uitslag race 1 - Formule Renault 3.5
Silverstone – zaterdag 18 september 2010

1. Jean-Eric Vergne, 25 ronden in 45:57.394
2. Albert Costa, op 10.209
3. Stefano Coletti, op 18.006
4. Nelson Pantiatici, op 19.635
5. Filip Salaquarda, op 20.632
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet