Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Superleague Formula

Superleague Formula: John Martin pakt de pole in Portimao

480_superleague_martin_portimao

Op het Autodromo do Algarve heeft John Martin voor Beijing Guoan de pole-positie veroverd, ten koste van Anderlecht’s Davide Rigon. De beide Nederlanders Robert Doornbos en Yelmer Buurman redden het niet, al haalde de eerste wel de kwartfinales.

Tekst: Matthé IJzerman, foto's: Diederik van der Laan

In de vrije trainingen van de Superleague Formula zag het er voor Yelmer Buurman nog zo goed uit: tweede tijd achter de verrassend snelle Frederic Vervisch. Robert Doornbos liet met de zesde tijd zien ook goed bij de les te zijn. De Corinthians-coureur was trouwens best te spreken over het circuit. Hij zat in de tweede kwalificatiegroep met onder andere thuisrijder Alvaro Parente en klassementsleider Craig Dolby. Max Wissel was de snelste in die groep, op slechts 0,051 sec gevolgd door Doornbos, die daarmee in ieder geval doorging naar de kwartfinales. Helaas dolf hij daarin met 0,6 seconde verschil het onderspit tegen Andy Soucek (Galatasaray).

480_superleague_yelmer_portimao

Yelmer Buurman ging al in zijn kwalificatiegroep ten onder en zijn zevende tijd, op bijna een seconde van Davide Rigon was een grote teleurstelling voor de AC Milan-rijder. Zelf had hij geen goede verklaring voor zijn tegenvallende kwalificatie. “Alle auto’s van ons team hebben last van overstuur en we (Tristan Gommendy , Frederic Vervisch, Hywell Lloyd en Buurman) zitten dicht bij elkaar”zo liet hij weten. “Ik vind het overigens wel een echt interessant circuit. Het bochtenwerk is uitdagend maar de baan is ook heel erg hobbelig. Zo erg heb ik het nog nooit eerder meegemaakt”.
Op Buurman na zaten zo goed als alle vaste gasten in de kwartfinales en het verloop was ook niet erg schokkend. Dat John Martin in de finale Davide Rigon aftroefde was wel opvallend. De Italiaan had immers al eerder in de GP2 op Portimão geracet – net als Doornbos en Parente - terwijl het voor de Australiër voor dit weekend nog allemaal onbekend terrein was.

Startopstelling
1. Beijing Guoan - John Martin
2. RSC Anderlecht - Davide Rigon
3. FC Basel - Max Wissel
4. Galatasaray – Andy Soucek
5. SC Corinthians - Robert Doornbos
6. Tottenham Hotspur – Craig Dolby
7. Flamengo - Duncan Tappy
8. FC Porto - Alvaro Parente
9. Olympiacos – Neel Jani
10. FC Sevilla – Marcos Martinez
11. FC Liverpool – Frederic Vervisch
12. Sporting Clube de Portugal – Maximo Cortes
13. AC Milan - Yelmer Buurman
14. AS Roma – Julien Jousse
15. PSV – Hywell Lloyd
16. Atletico Madrid - Maria de Villota
17. Olympic Lyonnais - Tristan Gommendy
18. Girondins de Bordeaux – Celso Miguez
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet