Formule 3

F3: Bottas wint, Mortara kampioen

bottas_actie_oschersleben
Valtteri Bottas won voor het eerst een zaterdagsrace in de Formule 3 Euro Serie

Tweevoudig Masters-winnaar Valtteri Bottas heeft de eerste race van de Formule 3 Euro Serie op het circuit van Oschersleben op zijn naam geschreven. Voor de Fin was het zijn tweede overwinning van het seizoen, na zijn succes op zondag op de Norisring, en de eerste maal dat hij een reguliere Euro-race zonder omgekeerde startopstelling won. De Brit Alexander Sims completeerde de dubbelzege voor het Franse ART-team, maar dat kon niet verhinderen dat Signature-rijder Edoardo Mortara genoeg had aan de zesde plaats om voortijdig de kampioenstitel veilig te stellen.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat

Zoals op Oschersleben gebruikelijk was de startopstelling beslissend voor de einduitslag, omdat inhalen op de smalle baan in de Formule 3 nagenoeg onmogelijk is. Valtteri Bottas was in de kwalificatie de snelste en nam vanaf pole direct de leiding. Sims verdedigde zijn tweede plaats, terwijl Laurens Vanthoor niet correct in zijn startbox stond en daarvoor naar binnen geroepen werd voor een drive-through-penalty.

oschersleben_van_der_zande_out
Het gezicht van Van der Zande sprak boekdelen: uitval vanwege olielek in ronde 9


Voor Renger van der Zande, die in de Motorsport Arena Oschersleben zijn comeback in de Formule 3 Euro Serie beleeft, was de eerste race slechts van korte duur. In de negende ronde strandde de Nijmegenaar in de chicane aan de achterkant van de baan, waarmee de race voor hem ten einde was. “Er liep olie uit de motor van mijn auto. Die olie kwam op de baan terecht, waardoor het ook voor anderen glad werd, dus ik had geen andere keus dan de auto te parkeren”, aldus Van der Zande.

Vooraan het veld reed Bottas gestaag zijn ronden en vergrootte meer en meer zijn voorsprong. Uiteindelijk kwam hij met een marge van niet minder dan 22,1 seconden op zijn Britse teamgenoot Sims als winnaar over de eindstreep. Edoardo Mortara eindigde als zesde, zijn slechtste resultaat van het seizoen in een zaterdagsrace, maar omdat hij voor zijn teamgenoot Wittmann geklasseerd werd, stelde hij toch voortijdig de titel veilig.

kampioen_mortara
Edoardo Mortara viert het voortijdig winnen van de titel met zijn team

Uitslag:
1. Valtteri Bottas (Fin), Dallara F308-Mercedes, 22 r. in 30:16,369 (gem. 161,158 km/u)
2. Alexander Sims (GBr), Dallara F308-Mercedes, op 22,141
3. António Félix da Costa (Por), Dallara F308-Volkswagen, op 22,788
4. Daniel Juncadella (Spa), Dallara F309-Mercedes, op 27,448
5. Roberto Merhi (Spa), Dallara F308-Mercedes, op 30,137
6. Edoardo Mortara (Ita), Dallara F308-Volkswagen, op 40,615
7. Marco Wittmann (Dui), Dallara F308-Volkswagen, op 41,423
8. Carlos Muñoz (Col), Dallara F308-Mercedes, op 42,538

Stand na 15 van 18 races:

1 en kampioen: Edoardo Mortara, 90 punten
2. Marco Wittmann, 65
3. Valtteri Bottas, 62
4. Alexander Sims, 56
5. Roberto Merhi, 47

kampioen_mortara_buigt_oschersleben
Mortara maakt een koninklijke buiging - maar eigenlijk is hij het die de hulde verdient

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet