Sportscars

Sportscars: Sarrazin en Peugeot LMS Kampioen. Audi stelt teleur

Hoewel de kwalificatie een spannende confrontatie tussen Audi en Peugeot kwam het er jammer genoeg niet van. Peugeot bleek op Silverstone dominant en pakte de eerste twee plaatsen. De combinatie Minassian/Davidson reed een foutloze wedstrijd en pakte de zege. De Oreca Peugeot van de combinatie Lapierre/Sarrazin eindigde als tweede. Het leverde Peugeot de merkentitel in de Le Mans Series op en Stephane Sarrazin de rijderstitel. Tevens was het voor Peugeot de eerste zege in de nieuw gecreëerde ILMC.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Audi/Peugeot

winnaar_davidson_en_kampioen_sarrazin
Winnaar Anthony Davidson en tweevoudig LMS Kampioen Stephane Sarrazin


Peugeot kampioen, Audi stelt teleur
Polesitter Allan McNish nam bij de 1000 KM van Silverstone direct de leiding, gevolgd door de Brit Anthony Davidson met een Peugeot 908 HDI Fap. Het duel tussen McNish en Davidson was van korte duur. Al in de vijftiende ronde kwam McNish met een kapot differentieel tot stilstand en moest opgeven. Voor Audi was het het eerste technische defect sinds 2006 en de allereerste voor de R15 TDI.

Bij Audi besloot men dan ook direct om de wedstrijdstrategie te veranderen. Al bij de eerste tankstop besloot men om de banden te wisselen. Daardoor verloor de enig overgebleven Audi R15 TDI van Capello/Bernhard de aansluiting aan de leidende Peugeot van Minassian/Davidson. Zij lieten pas na twee stints hun banden verwisselen. Bovendien kregen zij met heftig onderstuur te kampen en verloren daardoor nog meer tijd op de leiders. In de tweede wedstrijdhelft wist men de achterstand op de leidende Peugeot tot 50 seconden terug te brengen, maar door een splash and dash drie ronden voor het einde leverde voor Capello/Bernhard de derde podiumplek op.

02110805_074_start1
Fraaie septembermiddag voor Peugeot op Silverstone.


Bij Peugeot had men na het uitvallen van McNish niets te klagen. De combinatie Minassian/Davidson won de wedstrijd vrijwel onbedreigd. Davidson reed achter elkaar twee dubbele stints en zou uiteindelijk de wedstrijd winnen. Voor de Peugeot 908 HDI Fap was het de 17e overwinning in een langeafstandswedstrijd. De ORECA Peugeot van Stephane Sarrazin/Nicolas Lapierre eindigde als tweede. En daarmee werd Stephane Sarrazin voor de tweede maal kampioen bij de coureurs in de Le Mans Series. Eerder won hij die titel in 2007. Oreca won ook het kampioenschap bij de teams. De Lola Aston Martin van de combinatie Barazzi/Hancock/Mücke eindigde als vierde en was daarmee eerste inschrijver die van normale brandstof gebruik maakte. In de LMP2 klasse ging de zege zoals verwacht naar de HPD Acura ARX van de combinatie Leventis/Watts/Kane.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet