Formule 3

GP3: Gutierrez bekroont kampioenschap met zege, Wickens pakt troostprijs

480_gp3_wickens_helm

Het is te hopen dat de Formule 1-coureurs hebben gekeken naar beide GP3-races. Want alles dat racen zo mooi maakt was in deze klasse met jonge honden te zien. Met z’n vieren tegelijk de Parabolica in, uitremacties op het scherpst van de snede, drama voor de verliezers en euforie bij de winnaars, het was 31 ronden lang smullen voor de autosportliefhebber. De eerste race werd gewonnen door de man die zich al tijdens de kwalificatie tot kampioen kroonde, Esteban Gutierrez. De tweede race leverde Robert Wickens de troostprijs op, alweer zijn vijfde zege dit seizoen.

Tekst: Marco Antheunisse

Bij de start van de 16 ronden durende eerste race is de van pole vertrokken Gutierrez goed weg, maar Wickens weet hem in de eerste ronde al te passeren. Ook Nico Muller passeert de kersverse kampioen en even lijkt het erop dat Gutierrez het zo wel mooi vindt. Renger van der Zande rijdt nu achter hem en hij kan het tempo van de raceleiders goed volgen. Nigel Melker is vanaf een achtste startpositie teruggevallen naar een 14e plek, maar weet zich gedurende de race weer terug te vechten binnen de top tien.

Wisselingen aan de kop
De strijd om de leiding in de race is erg spannend, ronde na ronde komt er een andere koploper voorbij en daarbij wordt de volle breedte van de baan, en vaak iets meer nog, gebruikt. Ook de ontsnappingsroutes na bocht één en Lesmo werden veelvuldig gebruikt. Het was dus opletten geblazen voor de wedstrijdleiding. Maar de coureurs gaven eventueel gewonnen plekken snel weer terug en dus werden er vooralsnog geen straffen uitgedeeld, al werd 1 incident waarbij Wickens betrokken was nader onderzocht.

480_gp3_renger_cockpit

In ronde 10 is het over en sluiten voor Van der Zande. Met alweer een technisch probleem moet hij zijn auto langs de kant parkeren.

Extra glans
Na vele wisselingen wist Gutierrez zijn kampioenschap extra glans te geven door de zege te pakken. Robert Wickens werd tweede. Rio Haryanto pakte de laatste podiumplek. Nigel Melker wordt 8e en pakt daarmee de pole voor race 2.

Valse start Melker
De start van de tweede race op zondagochtend verloopt bizar. Precies als de lichten doven staat een marshall naast Nigel Melker met een gele vlag te zwaaien. Het hele veld vertrekt daarop voor een nieuwe formatieronde en Melker wordt als straf voor het veroorzaken van een valse start teruggezet naar de laatste startplek.

Wereldstart
Bij de tweede start heeft Robert Wickens een wereldstart. Hij vertrekt als zevende, ligt voor bocht 1 tweede achter Merhi om hem vervolgens ook te passeren en de leiding te pakken. Wickens geeft die vervolgens niet meer uit handen, ook al kan zijn achtervolger Mirko Bartolotti hem goed volgen.

Spin
Gutierrez is ook goed onderweg, hij is zesde en zet druk om naar voren te komen. In de vierde ronde wordt zijn prestatiedrang hem noodlottig. Hij zit vlak achter Merhi, ziet dat hij hem bijna raakt en laat pardoes zijn gas los. Met als direct gevolg dat hij spint en kort na een bocht achterstevoren op de baan het hele veld op zich af ziet komen. Gelukkig raakt niemand hem, maar hij moet wachten tot het hele veld hem gepasseerd is. Hij zoekt meteen daarna de pits op en stapt uit.

Snelste ronde
Voor Renger van der Zande is de race helaas weer snel voorbij. Nigel Melker doet van zich spreken. In de eerste plaats door vanaf de laatste plaats naar de dertiende plek te rijden, waarmee hij dus 17 posities gewonnen heeft. Maar de Nederlander weet ook de snelste ronde te rijden met een 1.44.239.
Robert Wickens pakt de zege en stelt daarmee het vice-kampioenschap veilig. Mirko Bartoletti wordt tweede en Nico Muller derde.

Uitslag Race 1 GP3 series, Monza
1. Esteban Gutierrez, ART GP, 16 ronden in 28:26.731
2. Robert Wickens, Status GP, op 0.995
3. Rio Haryanto, Manor Racing, op 2.104
4. Nico Muller, Jenzer Motorsport, op 2.658
5. Mirko Bortolotti, Addax, op 3.693
6. Roberto Merhi, Atech GP, op 4.539
7. Josef Newgarden, Carlin Motorsport, op 4.886
8. Nigel Melker, Mücke Motorsport, op 6.923
9. Daniel Morad, Status GP, op 10.148
10. Tobias Hegewald, Mücke Motorsport, op 10.889

Uitslag Race 2 GP3 series, Monza
1. Robert Wickens, Status GP, 15 ronden in 26.20.507
2. Mirko Bortolotti, Addax
3. Nico Muller, Jenzer Motorsport
4. Roberto Merhi, Atech GP
5. Josef Newgarden, Carlin Motorsport
6. Miki Monras, Arden
7. Daniel Morad, Status GP
8. Leonardo Cordeiro, Arden
9. Oliver Oakes, Arden
10. Michael Christensen, Arden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet