Formule 2

GP2: Sam Bird zegeviert in Monza. Maldonado bijna kampioen

In een chaotische wedstrijd op Monza zegevierde de Brit Sam Bird. Zijn ART-Grand Prix teamgenoot Jules Bianchi eindigde als tweede, gevolgd door de Brit Oliver Turvey.

Tekst: Willem J. Staat
Foto: GP2

sam_bird_monza
Zege voor Sam Bird op Monza.


Sam Bird zegeviert in Monza. Maldonado bijna kampioen
De wedstrijd op Monza kende een chaotisch verloop. In de opwarmronde verloor Rondolfo Gonzalez de controle over zijn bolide en knalde in de vangrails. Beide ART Grand Prix-coureurs Sam Bird en Jules Bianchi kwamen met enorm veel wielspin van hun plek af. Beiden stonden direct vanaf de start onder druk van Jerome D’Ambrosio. Voor Giedo van der Garde eindigde de eerste wedstrijd in een drama. Luca Filippi miste zijn rempunt en sleept de onfortuinlijke Nederlander in zijn actie mee. Ook Dani Clos was inmiddels van de baan verdwenen en de wedstrijdleiding zag zich genoodzaakt om de safetycar in te zetten.

Bij de herstart toucheerden Bianchi en D’Ambrosio elkaar lichtjes hetgeen een kettingreactie teweeg bracht. Pastor Maldonado ging over Romain Grosjean de lucht in. Grosjean zou uiteindelijk nog als laatste eindigen. Voor Luiz Razia en debutant Brendon Hartley was de wedstrijd eveneens over.

Bij de tweede herstart werd Sergio Perez door onze zuiderbuur Michael Herck van de baan geramd. Door deze actie kan Maldonado zich praktisch kampioen noemen. Perez kan morgen alleen nog de titel halen indien hij de wedstrijd wint, de snelste ronde op zijn naam zet. Theoretisch lijkt dit een onmogelijke opgave.

Giedo aan het woord
"Veel slechter dan dit kan het niet", verzuchtte Van der Garde na afloop. "Ik deed alles goed. Ik lag achtste na de eerste bocht, ik had alle kansen en vervolgens kwam Filippi als een idioot naar binnen zeilen. Wat hij dacht te doen weet ik niet, maar ik had een groot gat achter me, dus hij heeft een enorme fout gemaakt. Het was een stevige klap en een deel van mijn helm is zelfs zwart, omdat zijn auto daar tegenaan kwam."
"Ik ben ongedeerd en dat is het belangrijkste, maar dankzij deze domme pech loop ik wel een kans op een podiumplaats mis."

Uitslag
1 - Sam Bird - ART - 30 ronden 49'27"229
2 - Jules Bianchi - ART -
3 - Oliver Turvey - iSport -
4 - Christian Vietoris - Racing Engineering -
5 - Jerome D'Ambrosio - Dams -
6 - Adrian Zaugg - Trident -
7 - Edoardo Piscopo - Trident -
8 - Max Chilton - Ocean -


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet