IndyCar

IRL: Strategische zet bezorgt Castroneves de zege in Kentucky

Uitgekiende strategie van Team Penske leverde de Braziliaan Helio Castroneves in Kentucky afgelopen weekend zijn tweede zege dit seizoen op. Persoonlijk beschouwt de Braziliaan het als zijn derde zege dit seizoen. In het Canadese Edmonton werd hem eerder dit jaar de zege ontnomen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA

podium_kentucky
Vlnr. Ed Carpenter, Winnaar Helio Castroneves en Dan Wheldon.

Strategische zet Team Penske
In de 147e ronde kwam Helio Castroneves binnen voor zijn allerlaatste stop. Op advies van Roger Penske’s rechterhand Tim Cindric moest Castroneves wat gas terugnemen. Hoewel Castroneves sceptisch tegenover de teamstrategie stond begon hij zich op het einde van de wedstrijd wat comfortabeler te voelen. Zeker toen vrijwel alle koplopers voor een splash-and dash stop naar binnen moesten, maakte de Braziliaan snel verloren terrein goed. Uiteindelijk wist hij Ed Carpenter te passeren en pakte de overwinning. Dan Wheldon eindigde als derde gevolgd door Tony Kanaan en Dario Franchitti.

Castroneves’teamgenoot Will Power deed slechte zaken op Kentucky. Hij eindigde als achtste en moest behoorlijk wat punten op Dario Franchitti inleveren. Met nog twee races te gaan bedraagt het verschil tussen beide titelrivalen slechts 17 punten. Hoewel Power in het midden van de wedstrijd dominant was verloor hij in Turn 3 bijna de controle over zijn bolide.

Ed Carpenter, die dit seizoen nog slechts drie Indycar-wedstrijden gereden heeft deed het met een tweede plek uitstekend. Het was zijn beste Indycar resultaat ooit. “Niet slechts voor iemand die dit seizoen voor de derde keer in Indycar aan de start verscheen. Dan Wheldon en ik beschikten over de beste auto’s, maar dit betekent nog niet dat je automatisch wint. That’s racing. Maar ik ben wel een beetje teleurgesteld.”

Ook Penske-coureur Ryan Briscoe beleefde een slecht weekend. Hij raakte betrokken bij een crash tussen Simona de Silvestro en Vitor Meira en werd uiteindelijk als 24e geklasseerd.

Uitslag
1. Helio Castroneves Dallara Honda 200 ronden
2. Ed Carpenter Dallara Honda 200 ronden
3. Dan Wheldon Dallara Honda 200 ronden
4. Tony Kanaan Dallara Honda 200 ronden
5. Dario Franchitti Dallara Honda 200 ronden
6.Marco Andretti Dallara Honda 200 ronden
7. Scott Dixon Dallara Honda 200 ronden
8. Will Power Dallara Honda 200 ronden
9. Danica Patrick Dallara Honda 200 ronden
10. Bertrand Baquette Dallara Honda 200 ronden


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet