NASCAR

NASCAR: Tony Stewart zegeviert in Atlanta

Ruim 31 NASCAR Sprint Cup wedstrijden heeft Tony Stewart het zonder overwinning moeten stellen maar afgelopen weekend boekte de coureur/teameigenaar zijn 38e overwinning in NASCAR Sprint Cup series en verwierf daarmee een plek in de “Chase naar de Cup”

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

tony_stewart_atlanta
Prachtige zege van Tony Stewart in Atlanta.


38e NASCAR Sprint Cup zege voor Tony Stewart
Met nog amper 24 ronden te gaan passeerde Tony Stewart Ford-coureur Carl Edwards en behaalde op de Atlanta Motor Speedway zijn 38e Sprint Cup-overwinning. Sinds Kentucky 2009 had de coureur teameigenaar geen wedstrijden meer gewonnen. “Ik ben nooit zo gelukkig geweest als vandaag” verklaarde Stewart na afloop van de wedstrijd. Van de 325 ronden tellende wedstrijd reed Stewart er ruim 176 op kop. Een laatste neutralisatie in de 296e ronde leverde Stewart twee plaatsen winst op en direct bij de herstart bevond hij zich naast Carl Edwards, die uiteindelijk als tweede zou eindigen.

Ook Carl Edwards moet het al geruime tijd zonder overwinningen stellen maar de Ford-coureur was toch meer dan tevreden. “Wij horen er weer bij. Wij behalen meer punten dan wie dan ook en de laatste maanden verliepen eigenlijk uitstekend. Wij beschikten over een auto waarmee wij hadden kunnen winnen” aldus Edwards.

Na een kleine inzinking lijkt ook viervoudig kampioen Jimmie Johnson weer de aansluiting gevonden te hebben. Hij eindigde in Atlanta met zijn HMS-Chevrolet als derde. Johnson: “Er waren momenten dat wij niet competitief waren, maar verandering in de afstelling hebben laten zien dat wij weer terug zijn.” De Hendrick Motorsports-coureur beschikt straks in de Chase over de mogelijkheid om zijn titel voor de vijfde maal te prolongeren.

Polesitter Denny Hamlin pakte in 74 ronden zevenmaal de leiding maar blies in de 143e ronde zijn motor op en werd als 43e geklasseerd. Denny Hamlin: “Het was prachtig om tegen Tony en de rest te racen. Wij hebben nu een sterk team en als de positieve trend zich voortzet hebben wij werkelijk een kans om het kampioenschap te winnen. Voor Kevin Harvick eindigde de wedstrijd in een teleurstelling. Harvick beschikte over één van de snelste auto’s van het veld maar een klapband in de 255e ronde beroofde hem van al zijn kansen. Uiteindelijk werd hij als 33e geklasseerd.

43_nascar_coureurs_atlanta
Alle 43 NASCAR coureurs op het podium in Atlanta. Zij zorgen voor wekelijks
autosportspektakel.

Uitslag
1.Tony Stewart Chevrolet 325 ronden
2. Carl Edwards Ford 325 ronden
3. Jimmie Johnson Chevrolet 325 ronden
4. Jeff Burton Chevrolet 325 ronden
5. Kyle Busch Toyota 325 ronden
6. Kurt Busch Dodge 325 ronden
7. Clint Bowyer Chevrolet 325 ronden
8. Ryan Newman Chevrolet 325 ronden
9. Juan Pablo Montoya Chevrolet 325 ronden
10. Marcos Ambrose Toyota 325 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet