Diversen

Clio Cup: Nederlanders komen goed mee in Europese Clio races op Hockenheim

480_clio_interseries_r1

De World Series by Renault op het Grand Prix circuit van Hockenheim bood een podium voor de eerste Clio Cup Interseries ooit. Alle Europese Clio klassen waren dit weekend uitgenodigd om mee te doen, wat maar liefst 34 auto’s en veel spektakel bij één bracht. De zes aanwezige Nederlanders hielden sterk stand in het racegeweld, wat voor de meesten een top tien resultaat opleverde.

Tekst: PR, foto's: actie PR, coureurs Olga Bos

Het evenement waarin de vier verschillende kampioenschappen uit Nederland, Zwitserland, Italië en Frankrijk bij elkaar kwamen begon op vrijdag 3 september met een vrije training van 35 minuten. Op zaterdagmorgen werd gekwalificeerd voor de twee races van 25 minuten elk, op zaterdagmiddag en zondagochtend.

480_clio_interseries_nl2
Ronald Morien, Max Braams, Wilbert vd Burg, Ruud Steenmetz, Hans Bos en Dennis de Borst vertegenwoordigden onze driekleur

De Nederlandse deelname bestond uit de top vier van de Olympia klasse; Hans Bos, Max Braams, Ruud Steenmetz en Wilbert van den Burg, aangevuld met Dennis de Borst en Ronald Morien. Laatst genoemde won eerder dit jaar in Assen een race in het algemeen klassement van de Dutch Renault Clio Cup en was ook hier zeker competitief. Ruud Steenmetz classificeerde zich al beste Nederlander op een achtste positie in de tweede race, Max Braams deed dat een dag eerder in de eerste ronde als tiende.

Het was vechten, voor alle deelnemers in het veld. Er ontstonden continue gevechten tussen coureurs uit verschillende Europese klassen, waarbij het er vaak bumper aan bumper aan toeging. Opvallend was bovendien dat geen enkele nationale serie dominant was; elk podium bestond uit drie coureurs, uit elk een verschillend kampioenschap.

Renault Sport coördinator van alle Nationale series en initiator van deze races, Rudy Thomann, kijkt dan ook tevreden terug op het evenement. ‘Dit weekend bood de mogelijkheid om reëel inzicht te krijgen in de interesse voor een Europees kampioenschap. We hebben laten zien dat we met de Clio’s een kwaliteitsklasse in handen hebben, gebaseerd op solide sportieve reglementen en technische gelijkwaardigheid van de auto.”

Thomann benadrukt bovendien, dat de Europese Clio serie ter ondersteuning van de nationale kampioenschappen in het leven wordt geroepen. De serie, die in 2011 tijdens vier World Series by Renault mee zal rijden, is open voor alle deelnemers aan de nationale klassen. Thomann: “De Europese serie wordt een toevoeging op de kalender van nationale kampioenschappen, bedoeld om de inspanning in de nationale kampioenschappen te belonen en de positie van de nationale series te versterken.”

480_clio_interseries_nl

Uitslag race 1 – Clio Cup Interseries:
1. Christiano Ricciarini (ITA)
2. Mikko Heino (FIN)
3. Guillaume Savodelli (FRA)
4. Philippe Maurin (FRA)
5. Frederic Yerly (SUI)
6. Roland Schmid (SUI)
7. Manuel Zumstein (SUI)
8. Reto Wust (SUI)
9. Milenko Vukovic (SUI)
10. Max Braams (NED)
11. Ruud Steenmetz (NED)
13. Hans Bos (NED)
14. Ronald Morien (NED)
21. Dennis de Borst (NED)
23. Wilbert van den Burg (NED)

Uitslag race 2 – Clio Cup Interseries:
1. Frederic Yerly (SUI)
2. Mikko Heino (FIN)
3. Christiano Ricciarini (ITA)
4. Philippe Maurin (FRA)
5. JJ Magelhaes (POR)
6. Reto Wust (SUI)
7. Manuel Zumstein (SUI)
8. Ruud Steenmetz (NED)
9. Hans Bos (NED)
10. Ronald Morien (NED)
13. Wilbert van der Burg (NED)
Niet geclassificeerd: Max Braams, Dennis de Borst.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet