Formule 3

F3: Zondag, dus winst voor Felix da Costa

Voor het derde weekeinde op rij heeft de Portugees António Félix da Costa een zondagsrace in de Formule 3 Euro Serie gewonnen. Als beloning voor zijn achtste plaats op zaterdag mocht de coureur van het Motopark Academy-team vanaf de pole-position vertrekken en reed vervolgens de overwinning naar huis in de 40 minuten lange race, waarop weer eens de term ‘slaapverwekkend’ van toepassing was. De Colombiaan Carlos Muñoz en de Spanjaard Daniel Juncadella completeerden als tweede en derde het podium.

Tekst: René de Boer
Foto's Willem J. Staat


winnaar_da_costa_brands_f3
Weer een zege voor Felix Da Costa van Motopark Oschersleben


De start verliep wat chaotisch, omdat Roberto Merhi wild gesticulerend een probleem aanduidde, terwijl de groene vlag achteraan de grid al werd gezwaaid. Daarop werd de startprocedure afgebroken en legden de coureurs een extra ronde af, alvorens het opnieuw te mogen proberen. Merhi moest daarbij als laatste starten. Bij de tweede poging ging het wel goed, maar in de eerste bocht, Paddock Hill Bend, kwam het tot een aanrijding tussen de beide Signature-teamgenoten Edoardo Mortara en Laurens Vanthoor. Mortara kwam in de grindbak terecht en sloeg met zijn auto hard in de bandenstapels, maar kon ongedeerd uitstappen. De sportcommissarissen onderzochten het voorval, maar besloten de aanrijding als een normaal race-ongeval te beschouwen en geen verdere actie tegen Vanthoor te ondernemen.

signature_paddock_hill_bend

Na de crash was er in de tweede en derde ronde een safety-car-fase, waarbij Alexander Sims vermeend zou hebben ingehaald, maar ook tegen de Brit werd verder geen actie ondernomen. Voor de rest leverde de race weinig actie op. Felix da Costa bleef aan de leiding en won, Muñoz eindigde als tweede, gevolgd door Juncadella, Bottas, Wittmann en Laine. Laurens Vanthoor raakte in het verdere verloop van de race nog eenmaal kort van de baan en werd als zevende geklasseerd, waarmee hij net buiten de punten eindigde. Sims, Mäki en Merhi completeerden de top tien.

mortara_off

Uitslag:
1. António Félix da Costa (Por), Dallara F308-Volkswagen, 55 r. in 39:17,530 (gem. 162,022 km/u)
2. Carlos Muñoz (Col), Dallara F308-Mercedes, op 2,638
3. Daniel Juncadella (Spa), Dallara F309-Mercedes, op 3,357
4. Valtteri Bottas (Fin), Dallara F308-Mercedes, op 4,512
5. Marco Wittmann (Dui), Dallara F308-Volkswagen, op 5,509
6. Matias Laine (Fin), Dallara F308-Volkswagen, op 10,280

Stand na 14 van 18 races:
1. Edoardo Mortara, 87 punten
2. Marco Wittmann, 63
3. Valtteri Bottas, 51
4. Alexander Sims, 48
5. Roberto Merhi, 43
6. Laurens Vanthoor, 35

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet