DTM

DTM: Eerste startrij op Brands Hatch voor Mercedes-Benz

Voor de vierde keer in zijn loopbaan en voor de tweede keer dit seizoen na EuroSpeedway start Paul Di Resta vanaf de pole-position bij een DTM-race. Op het 1,929 kilometer lange Indy-circuit van Brands Hatch, waar hij vorig jaar zijn tot nu toe laatste overwinning in de DTM behaalde, was de Schot met zijn AMG Mercedes C-Klasse de concurrentie te snel af. Klassementsleider Bruno Spengler start naast zijn teamgenoot Di Resta morgen als tweede, terwijl Audi-rijder Timo Scheider en Mercedes-coureur Ralf Schumacher de tweede startrij bezetten.

Tekst: René de Boer
Foto's Willem J. Staat


polesitter_di_resta
Een overgelukkige Paul Di Resta behaalde op zijn thuiscircuit Brands Hatch de
pole.In de eerste kwalificatieheat zette Di Resta al de snelste tijd neer, gevolgd door drie Audi-coureurs: Miguel Molina, Alexandre Prémat en Mike Rockenfeller. Na het vallen van de zwart-wit geblokte vlag duwde Maro Engel de Britse Katherine Legge nog uit de top-14 met het kleinst mogelijke verschil in de DTM: één duizendste van een seconde. Naast Legge kwamen ook Susie Stoddart, CongFu Cheng en Markus Winkelhock niet in de tweede kwalificatieheat terecht.

di_resta_vliegende_ronde
De Superronde van Paul Di Resta.

Ook in de tweede heat zette Paul Di Resta de snelste tijd neer. Zijn rondetijd van 41,003 seconden was zelfs de snelste tijd van het weekeinde. In het eindklassement van de tweede heat werd hij gevolgd door Jarvis, Spengler, Molina, Scheider, Paffett, Ekström en Schumacher. Green, Tomczyk, Prémat, Engel, Rockenfeller en Coulthard misten daarmee de cut.

In de derde manche voor de acht snelsten was Di Resta opnieuw beter dan de rest: met 41,072 seconden bleef hij bovenaan.. Voor de Schot bleef het bij één snelle ronde, waarmee hij zijn banden spaarde voor de vierde en laatste heat. Naast Di Resta mochten ook Scheider, Spengler en Schumacher nog een keer aantreden in de ‘shoot-out’-sessie voor de snelste vier rijders. Gary Paffett kwalificeerde zich als vijfde, gevolgd door Ekström, Jarvis en Molina.

spengler_2e_brands_q
Spengler wil de dip van Zandvoort vergeten
.


Na zijn snelste tijden in de eerste drie heats bleef Di Resta ook in de vierde en beslissende sessie ongeslagen – een redelijk uniek feit in de DTM. Daarbij had hij wel alle geluk van de wereld, want na twee snelste tijden in de eerste twee sectoren verloor Di Resta bijna de controle over zijn auto bij het uitkomen van ‘Clearways’, de laatste bocht op het circuit van Brands Hatch. Zo verloor hij in de laatste sector bijna drie tienden van een seconde, maar zijn voorsprong uit de eerste twee segmenten was nog voldoende om uiteindelijk met een voorsprong van 52 honderdsten van een seconde toch nog de pole-position voor zich op te eisen. Bruno Spengler start morgen na zijn matige resultaat van Zandvoort als tweede, gevolgd door Timo Scheider als best geklasseerde Audi-rijder op de derde plaats en Ralf Schumacher met zijn op één na beste DTM-kwalificatieresultaat als vierde.

scheider_3_brands_q
Scheider wil op Brands Hatrch beter starten dan op Zandvoort.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet