Formule 3

F3: En weer winst voor Mortara

mortara_brands_hatch_1
Edoardo Mortara behaalde op Brands Hatch zijn zesde seizoenszege

De eerste race van de Formule 3 Euro Serie op het circuit van Brands Hatch resulteerde in een drievoudige overwinning voor het Franse Signature-team, dat daarmee zijn dominantie in het kampioenschap voortzet. Edoardo Morara won en vergrootte daarmee zijn voorsprong als leider in het kampioenschap. Laurens Vanthoor, die vanaf pole vertrok, eindigde als tweede en evenaarde daarmee zijn beste seizoensprestatie. Marco Wittmann completeerde met zijn derde plaats het succes voor de équipe van Philippe Sinault.


Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat


Bij de start behield pole-sitter Vanthoor aanvankelijk nog de leiding, maar bij het aanremmen van Paddock Hill Bend nam Mortara aan de buitenkant de eerste plaats over en reed vervolgens zonder problemen zijn zesde overwinning van het seizoen naar huis. Daarmee heeft hij nu 26 punten voorsprong op Marco Wittmann, die zoals gemeld derde werd. “Ik wist dat de start de enige manier zou zijn om de leiding te kunnen pakken. Ik had een fantastische start, geen wheelspin en in de eerste bocht kon ik de leiding pakken. Het was close, maar dat is racen”, aldus Mortara.

mortara_brands_hatch_2
Fraai succes voor Signature

Laurens Vanthoor zorgde voor een paar spannende momenten, want hij verdedigde zijn tweede plaats met verve tegen Valtteri Bottas, die een paar keer zijn kans schoon zag, maar uiteindelijk zelfs de derde plaats verloor aan Wittmann. Zo kwam het Signature-trio op de plaatsen één tot en met drie aan de finish. Dat voor Vanthoor op het podium de Franse in plaats van de Belgische driekleur werd gehesen, zullen we maar als een Freudiaanse vergissing beschouwen...

Achter het Signature-trio eindigden Valtteri Bottas en de enige Britse rijder in het veld, Alexander Sims, voor ART Grand Prix op de plaatsen vier en vijf. Daniel Juncadella, Carlos Muñoz en António Félix da Costa completeerden de top acht. Félix da Costa mag daarmee, net zoals in de afgelopen twee raceweekeinden op de Nürburgring en op Zandvoort, morgen vanaf de pole-position vertrekken.

podium_brands_hatch
Podium na de race: Laurens Vanthoor kijkt verbaasd naar de Franse vlag...

Uitslag:
1. Edoardo Mortara (Ita), Dallara F309-Volkswagen, 41 r. in 28:19,770 (gem. 167,505 km/u)
2. Laurens Vanthoor (Bel), Dallara F308-Volkswagen, op 3,761
3. Marco Wittmann (Dui), Dallara F308-Volkswagen, op 4,406
4. Valtteri Bottas (Fin), Dallara F308-Mercedes, op 4,746
5. Alexander Sims (GBr), Dallara 308-Mercedes, op 5,723
6. Daniel Juncadella (Spa), Dallara F309-Mercedes, op 7,369
7. Carlos Muñoz (Col), Dallara F308-Mercedes, op 16,439
8. António Félix da Costa (Por), Dallara F308-Volkswagen, op 17,160

Stand na 13 van 18 races:

1. Edoardo Mortara, 87 punten
2. Marco Wittmann, 61
3. Valtteri Bottas, 48
4. Alexander Sims, 48
5. Roberto Merhi, 43
6. Laurens Vanthoor, 36

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet