Diversen

Div: Lionel Regal de laatste Koning der Bergen

Na het vertrek van de grote fabrieksteams verkeerden de heuvelklims jarenlang in een enorme impasse. Opvallend genoeg leek deze tak van autosport de laatste jaren door de inspanningen van de Fransman Lionel Regal uit een dal te klimmen. Met zijn unieke Reynard Formule Nippon Mugen Honda-chassis zorgde de Fransman de afgelopen jaren in Frankrijk en Europa voor enorm veel spektakel. Amper veertien dagen geleden stortte hij vrijwel de gehele Franse autosportwereld in rouw.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR

portret_lionel_regal
Lionel Regal in volle concentratie voor een van zijn laatste runs enkele weken geleden.De laatste Koning der Bergen
Vrijwel de gehele Franse autosportwereld verzamelde zich donderdag veertien dagen geleden in het Franse dorpje Lentilly nabij Lyon om afscheid te nemen van misschien wel één van de grootste specialisten die men ooit in deze tak van autosport gezien heeft. Met zijn unieke Reynard Mugen Honda/Formule Nippon behaalde Regal maar liefst 67 overwinningen en vijf kampioenschappen. Een natte zondag in het Zwitserse Saint Ursanne maakte een einde aan het leven van de Koning der Bergen. Bij de heuvelklim van Saint Ursanne Les Rangiers verloor Regal bij Post 17 door aquaplaning de controle over zijn bolide. Zijn werkelijk magische stuurmanskunsten konden hem niet meer redden. De Reynard Formule Nippon sloeg tegen een boom te pletter. De 35-jarige Regal was op slag dood. Ook zijn vader Marc kwam in 1997 op identieke wijze in een F3000 bolide om het leven.

Op vrijwel alle Franse circuits hingen een week later de vlaggen halfstok en bijna alle Franse coureurs droegen een rouwband zoals de Franse Endurance specialist Bernard Treluyer op Suzuka. Hij bemiddelde destijds voor zijn landgenoot met het verwerven van het unieke Formule Nippon-chassis waarmee Regal de sport sinds 40 jaar een enorme opleving bezorgde. Het Franse autosportweekblad “Auto Hebdo” besteedde haar openingspagina’s aan het tragische gebeuren. De Bergsport is met name in Frankrijk enorm populair. De Fanbase is dan ook behoorlijk groot. Ook de gespecialiseerde media besteedt wekelijks in diverse publicaties ruimschoots aandacht aan deze tak van autosport.

lionel_regal_actie
Lionel Regal en zijn unieke Formule Nippon Reynard Mugen waren tussen de heuvels
en de bergen een fabuleuze combinatie.

Wel plaatste Auto Hebdo een kritische noot: “Heuvelklims zijn de meest gevaarlijke tak van autosport. Hoewel er enorm veel aan veiligheid besteed wordt, kan een ongeval in een drama ontaarden. Lionel Regal was een fabuleus coureur, zijn crashes waren op één hand te tellen. Maar juist die ene werd hem noodlottig.”

crashplek_regal
Slechts een beschadigde boomschors herinnert aan de plek waar de Koning van de
Heuvels en de Bergen ruim veertien dagen geleden voortijdig zijn einde vond.

Het tragische ongeval van Lionel Regal in St. Ursanne Rangiers heeft deze bij ons onbekende tak van autosport wederom in een diep dal gestort.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet