GT

FIA GT1: Aston Martin-duo oppermachtig, eerste podiumplaats seizoen voor Peter Kox

100829_fia_gt_turner_action
Darren Turner en Tomas Enge waren op de Nürburgring oppermachtig

Na hun succes in de kwalificatierace van gisteren schreven Darren Turner en Tomas Enge met de Aston Martin DB9 van het Duitse Young Drivers-team ook de FIA GT1-hoofdrace op de Nürburgring op hun naam. Het was de eerste overwinning van de Aston Martin in een hoofdrace dit seizoen. Peter Kox en zijn Duitse teamgenoot Christopher Haase eindigden, mede dankzij een geslaagde pitstop, als tweede, hun beste seizoensresultaat tot nu toe. De derde plaats was voor het Phoenix-Carsport-Corvette-duo Hennerici/Margaritis, waarmee de bezetting op het podium gelijk was aan die van gisteren, zij het in een andere volgorde op de plaatsen twee en drie.

Tekst: René de Boer
Foto's: FIA GT/DPPI


De Aston Martin, die voorafgaand aan het raceweekeinde op de Nürburgring een gewichtsvermindering van 20 kilogram meekreeg, was tijdens het zesde evenement van het seizoen prompt de snelste auto in het FIA GT1-WK. Allevier de Aston Martins eindigden in de top zeven en na het succes van Darren Turner en Tomas Enge in de kwalificatierace ging het Brits/Tsjechische duo ook in de hoofdrace met de volle winst aan de haal. Anders dan een dag eerder leidden Turner en Enge ditmaal van start tot finish, waarmee ze het potentieel van de Britse bolide (en het gewichtsvoordeel) nog eens extra onderstreepten.

100929_fia_gt1_kox_nbr_action
Eerste GT1-podiumplaats van het seizoen voor Peter Kox en Christopher Haase

Peter Kox, die dit weekeinde zowel in de Duitse ADAC GT Masters als in het GT1-WK uitkwam, startte met de Lamborghini en reed aanvankelijk op de derde plaats, achter Turner in de Aston Martin en Hennerici in de Corvette. Na de verplichte pitstops schoof de Reiter-Lamborghini, nu met de jonge Duitser Christopher Haase achter het stuur, één plaats naar voren, ten koste van de Corvette. Regen in het laatste kwartier van de race bracht in deze volgorde geen verandering meer, zodat Kox en Haase voor het eerst dit seizoen op het podium mochten plaatsnemen. “Onze auto is zeker nog niet snel genoeg, maar we zijn nu gelukkig wel zo competitief dat we kunnen meestrijden om goede klasseringen”, aldus Kox. “Je ziet hoe close het is: de Aston Martin krijgt 20 kilo minder en rijdt meteen vooraan. Ons resultaat is zeker ook het gevolg van goed teamwork, want mede dankzij de snelle pitstop hebben we een plek gewonnen.”

100829_fia_gt1_nbr_maassen_action
Wederom geen punten voor Xavier Maassen en Jos Menten

Minder tevreden waren Xavier Maassen en Jos Menten. Vanwege problemen met de versnellingsbak spinde Maassen in de vijfde ronde bij het aanremmen van de NGK-chicane. “Jammer, want ik had een goede start en was al van de 18e naar de 13e plaats gereden, maar na die spin moest ik weer helemaal van voren af aan beginnen”, verzuchtte Maassen, die het geluk dit seizoen duidelijk niet aan zijn zijde heeft. “Qua rondetijden zat ik vandaag weer bij de beste vier, vijf, maar tastbare resultaten blijven iedere keer uit”, aldus de Limburger. Ook Nicky Pastorelli, die de tweede stint in de Allinkl.com-Lamborghini voor zijn rekening nam, werd niet beloond voor zijn inspanning. Hij spinde in de Mercedes-Arena en eindigde in de bandenstapels.

100829_fia_gt1_nbr_podium
Podium met vlnr Kox en Haase, Turner en Enge en Hennerici en Margaritis

Uitslag:
1. Darren Turner/Tomas Enge (GBr/Tsj), Aston Martin DB9, 30 r. in 1.00.59,709 (gem. 151,92 km/u)
2. Peter Kox/Christopher Haase (Ned/Bel), Lamborghini Murciélago, op 9,547
3. Marc Hennerici/Alex Margaritis (Dui/Gri), Corvette Z06, op 13,018
4. Clivio Piccione/Jonathan Hirschi (Mon/Zwi), Aston Martin DB9, op 14,182
5. Christopher Nygaard/Stefan Mücke (Den/Dui), Aston Martin DB9, op 15,109
6. Andrea Bertolini/Michael Bartels (Ita/Dui), Maserati MC12, op 16,492
7. Frédéric Makowiecki/Yann Clairay (Fra), Aston Martin DB9, op 19,925
8. Warren Hughes/Jamie Campbell-Walter (GBr), Nissan GT-R, op 24,834
18. Xavier Maassen/Jos Menten (Ned), Corvette Z06, op 1.06,014
22. Dominik Schwager/Nicky Pastorelli (Dui/Ned), Lamborghini Murciélago, op 4 ronden (van de baan)

Stand na 6 van 10 races:

1. Bartels en Bertolini, elk 91
2. Mutsch, 77
3. Turner en Enge, elk 65
4. Grosjean, 62
14. Kox en Haase, elk 32


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet