Formule 1

Formule 1: Hamilton en Webber slaan belangrijke slag op Spa


Meer regen op komst
Met nog een kwart race te gaan is er dan echt regen op komst. Dit keer lijkt het niet bij wat miezer te blijven, maar ziet het er naar uit dat het een serieuze bui gaat worden. In de stilte voor de storm jaagt Alonso nog op de achtste plaats van Kobayashi, maar iedereen lijkt zich schrap te zetten voor wat er komen gaat.

Hamilton in de grindbak
Tien ronden voor het einde wordt de eerste regen gesignaleerd en het lijkt erop dat het de komende twintig minuten alleen maar erger gaat worden. Waarschijnlijk zal dus de hele slotfase van de race nat zijn. Daar zal Lewis Hamilton zeker niet op zitten te wachten, want op de slicks is het erg moeilijk rondkomen. McLaren kondigde echter al aan zo lang mogelijk op slicks te blijven, totdat ze zeker weten dat het niet anders kan. Dat is al snel, want Lewis Hamilton schiet van de baan af en gaat door de grindbak in Rivage. Hamilton houdt millimeters over en blijft nipt uit de bandenstapel. Hij behoudt de leiding, maar Kubica en Webber zijn nu dichtbij.

Kubica verspeelt tweede plaats
Het hele achterveld is al gelijk op andere banden overgegaan, Vettel en Alonso botsen zelfs bijna als Alonso zonder uit te kijken wordt weggestuurd, en nu volgen ook Hamilton, Kubica en Webber. De ruime voorsprong van de McLaren-leider is nu echter wel verdwenen. In de pitstraat maakt Robert Kubica een foutje, want hij schiet zijn crew voorbij. Deze extra seconden geven Webber de ruimte om de tweede plaats over te nemen.

Alonso de bandenstapel in
Fernando Alonso leek de schade na de pech uit de beginfase nog enigszins beperkt te houden, maar in Malmedy slipt de Spanjaard bij het uitkomen van de bocht over de spekgladde kerbstone en het kunstgras daarnaast. Alonso schiet rechtsaf de bandenstapel in en eindigt midden op de baan. Alonso moet uitstappen en de safetycar moet de baan op komen om de auto weg te duwen.

Bijzonder spannende slotfase
Met nog vier natte ronden te gaan gaat de safetycar de baan weer af voor een bijzonder interessante slotfase met een volledig geneutraliseerd veld. De herstart is echter uiterst voorzichtig want terwijl er veel te winnen valt, is er nog meer te verliezen. Zeker voor Webber en Hamilton, die op een belangrijk punt in het kampioenschap zijn aanbeland. Webber opent de aanval dan ook niet, hij blijft in veiligheid.

Achter in het veld is meer ruimte voor risico’s, Nico Rosberg is Kobayashi voorbijgestoken en gaat ook de strijd aan met zijn teamgenoot. Schumacher geeft traditioneel weinig ruimte, maar het is voor Rosberg net genoeg om de zesde plaats te pakken.

Vooraan gebeurt niets
De safetycar leek nog roet in Hamiltons eten te kunnen gooien, maar meteen nadat de veiligheidswagen weer de baan af is gegaan is de angel alweer uit de strijd. Webber kan geen vuist maken tegen de McLaren, die vandaag gewoon de beste bleek. Ook Robert Kubica kan Webber niet meer aanvallen, daarachter laten Massa en Sutil een nog groter gat vallen.

Nico Rosberg houdt zijn teamgenoot achter zich, maar beide Mercedessen gaan met punten naar huis. Kobayashi, Petrov en Alguersuari gaan met de bonuspunten naar huis.

Na afloop van de race heeft Jaime Alguersuari nog een tijdstraf van twintig seconden gekregen wegens het afsteken van de chicane in ronde 42. Daardoor gaat het laatste puntje naar Vitantonio Liuzzi.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet