Formule 1

Formule 1: Hamilton en Webber slaan belangrijke slag op Spa


Vettel vergooit het weer
Voor de tweede keer dit jaar vergooit Sebastian Vettel in achtervolgende positie zijn kansen. De Duitser remt te laat voor de busstopchicane, waar het weer een beetje vochtig is geworden, verandert van richting en spint. Net als Alonso eerder vandaag is Button kansloos en zeer onfortuinlijk. De McLaren is ook nog eens het ergste beschadigd en Button moet balend uitstappen. Vettel heeft veel schade maar kan meteen de pits in en kan met een nieuwe neus de race hervatten. De actie wordt echter nog onderzocht en het is niet verwonderlijk dat een drivethroughpenalty volgt.

Massive blow
Button is uiteraard hevig teleurgesteld met deze deuk in de kampioenschapsstrijd. “Het zag er allemaal goed uit, tot ik plotseling een klap voelde. Ik weet niet wat Sebastian aan het doen was, maar ik was ineens alle aandrijving kwijt. In het kampioenschap is dit heel zuur. A massive blow.”

In het kampioenschap is dit inderdaad een zeer belangrijke ontwikkeling, want in de finale van de titelrace is consistentie gewoonlijk het codewoord. Nu Button en Vettel kostbare punten verliezen kunnen hun teamgenoten Hamilton en Webber zich als kopman in het team profileren. Van de vijf mannen die om de titel strijden zijn er nu dus al drie ver uit- of teruggevallen.

Er kan op Spa echter nog veel gebeuren, want we zijn nog niet eens halverwege. Fernando Alonso is inmiddels alweer naar de negende plaats teruggekeerd. Had hij zijn banden niet gewisseld dan had hij er waarschijnlijk nog een stuk beter voor gestaan, Sutil ligt immers vijfde, voor Schumacher en Rosberg. De eerst zo aanvallende Petrov is teruggevallen naar de tiende stek.

Webber heeft één ronde

Na 22 van de 44 ronden is de aangekondigde regen nog steeds niet gekomen en hebben de banden hun beste tijd al lang gehad. Mark Webber is de eerste kopman die zijn banden wisselt, hopend op nieuwe banden wat tijd te winnen op Robert Kubica en zo de tweede plek te pakken. Logischerwijs stopt Kubica meteen daarna en hij komt net voor Webber weer de baan op. De Australiër heeft warmere banden en kruipt naar de staart van Kubica. De Renault is echter een prima wagen en Kubica is een nog beter verdediger. Dat betekent dat Kubica de tweede plaats behoudt.

Leider Lewis Hamilton stopt een ronde later. De McLaren-rijder had echter meer dan tien seconden voorsprong en na een gelikte stop behoudt hij dan ook gemakkelijk de leiding.

Force India op dreef

Net als vorig jaar heeft Force India de zaakjes in Spa goed voor elkaar. Op de zesde plaats jaagt Sutil Michael Schumacher op. De Duitse veteraan is kansloos tegen de topsnelheid van de Mercedes klantenmotor. Sutil grijpt de vijfde plaats, de zesde plaats van Schumacher is ook niet slecht, vanaf de 21e startplaats. Beide Mercedessen zijn echter nog niet gestopt, zij wachten op de regen die nog op komst lijkt.

De andere Force India is iets minder goed op dreef, want Vitantonio Liuzzi wordt op de elfde plaats aangevallen door Sebastian Vettel. De Italiaan raakt in de busstopchicane met zijn voorvleugel de achterband van de net gepasseerde Vettel. Liuzzi duikt meteen de pits in, Vettel moet met een lekke achterband het ellenlange circuit van Spa-Francorchamps rond.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet