Formule 1

Formule 1: Hamilton en Webber slaan belangrijke slag op Spa

hamilton

Onder verraderlijke en veranderlijke omstandigheden heeft Lewis Hamilton zich niet van de wijs laten brengen en de Grand Prix van Spa-Francorchamps gewonnen. De Brit greep bij de start de leiding en bewees de rest van de race de beste van de dag te zijn. De tweede plaats ging naar Mark Webber, die samen met Hamilton een enorm belangrijke slag sloeg in het kampioenschap. De drie andere titelpretendenten hebben Spa namelijk zonder punten verlaten. Sebastian Vettel spinde en reed daarbij Jenson Button van de sokken. Vettel kon wel door, maar eindigde ver verwijderd van de punten. Alonso werd in de openingsfase van de baan gereden door Barrichello, leek de schade beperkt te houden, maar crashte in de natte slotfase zelf van de baan. Hamilton en Webber lijken zich nu in ieder geval voorlopig als kopmannen van hun team te hebben gevestigd. Met nog zes races te gaan is er echter nog vanalles nodig in dit spannende seizoen 2010.

Tekst: Daan Jeuken

De blik naar boven gericht
De start in Spa-Francorchamps is onder droge omstandigheden, maar regen is in feite gegarandeerd. De voorspellingen lopen uiteen van over een uur tot over acht minuten, de blik is dus voortdurend gericht op het grijze wolkendek in de Ardennen.

Waardeloze start Webber
De blik moet echter eerst even naar voren, want de start in Spa is altijd interessant met de scherpe hairpin La Source, gevolgd door het lange rechte stuk. Poleman is Mark Webber, die vreest voor de snelheid van de McLarens op het lange rechte stuk na La Source. Webber zou zich echter moeten focussen op wegrijden want hij kan slechts enkele metertjes genieten van zijn leidende positie. De Australiër valt bijna stil bij het wegrijden en valt meteen terug naar de zevende plaats. Een foutje van Sutil geeft Webber de zesde plaats, maar het goede resultaat van de zaterdag is in enkele secondes over boord gegooid.

Regen in de eerste ronde
Aan het eind van ronde 1 is de regen al gearriveerd. Iedereen schiet rechtdoor in de busstop chicane, maar toch gaat iedereen verder op slicks. Grote pech is er voor Fernando Alonso, die wordt aangereden door een zwaar blokkerende Rubens Barrichello. Het is een wonder dat Alonso door kan rijden. Van een ongeluk het geluk proberen te maken gaat Alonso maar gelijk de pits in voor intermediates.

De McLarens grijpen in de regen gelijk de macht. Hamilton had al de leiding, Button gaat Robert Kubica voorbij, die weinig tractie heeft door Eau Rouge. Ook Vettel probeert er voorbij te gaan, maar Kubica drukt hem op het gras en Vettel moet afhaken. Webber sluit achter zijn teamgenoot aan als vijfde.

Safetycar de baan op
De weersomstandigheden zijn gelijk waardeloos en dus besluit de wedstrijdleiding om de safetycar de baan op te sturen. Een mogelijkheid om andere banden te gaan halen, maar bijna het hele veld besluit verder te gaan op de slicks. Het buitje lijkt immers van korte duur te zijn geweest, de zon komt er al weer door en dus is Alonso’s call voor intermediates wel erg voorbarig geweest.

Na twee rondjes safetycar mag het rijdersgilde het weer zelf gaan proberen en McLaren heeft de herstart erg goed voor elkaar. Kubica helemaal niet en hij wordt in de hairpin gepasseerd door Sebastian Vettel.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet