Sportscars

Sportscars: Pruett/Rojas winnen GrandAm titel in Montreal

Met twee zeges in twee verschillende kampioenschappen beleefde het team van Chip Ganassi andermaal een topdag dit seizoen. Op het circuit Gilles Villeneuve de Montreal behaalden Scott Pruett/Memo Rojas hun 8e zege dit seizoen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s GrandAm

kampioenen_pruett_rojas
Handelen in records, Scott Pruett en Memo Rojas.

8e record overwinning voor Pruett/Rojas
Met een 8e zege dit seizoen op het circuit Gilles Villeneuve in Montreal stelden Scott Pruett/Memo Rojas de GrandAm titel veilig. Met hun 8e overwinning in één seizoen verbeterden zij het record van Gurney/Fogarty die in 2007 met zeven overwinningen de titel veilig stelden. Voor het team van Chip Ganassi was het tevens de vierde GrandAm-titel sinds 2004. In dat jaar won Scott Pruett met Max Papis zijn eerste titel. Met Luis Diaz won hij de teamtitel in 2006. En in 2008 won Memo Rojas met Pruett de titel voor de eerste maal.

Scott Pruett: “Het was een fantastische dag waarin men gewoon niet om ons heen kon. Voor ons was het werkelijk een droomseizoen en dit neemt behoorlijk wat van de stress weg voordat wij naar Salt Lake City gaan. Dit is één van de races die wij nog niet gewonnen hebben.” Voorlopig delen Pruett en Rojas samen de rijderstitel. Maar beide coureurs kunnen ieder nog afzonderlijk kampioen worden. In het GrandAm reglement zit er namelijk nog een addertje onder het gras. Op Salt Lake City moeten beiden minstens 30 minuten achter het stuur gezeten hebben. Als één van hun niet aan deze eis voldoet dan heeft hij meer punten dan zijn collega. Anders blijven zij beiden tegelijk kampioen. Ryan Dalziel die ook nog een kans op de titel had kwam door een technisch mankement van Mike Forest niet eens meer aan rijden toe.

De GAINSCO Chevrolet Riley van Gurney/Fogarty eindigde op ruim 2.005 seconden als tweede gevolgd door de Suntrust Ford Dallara van Taylor/Angelelli. Daarachter volgden de Porsche Riley van Donoue/Law en de Porsche Coyote van Antonio Garcia Buddy Rice.

corvettes_montreal
Sterk optreden van de Camaros in Montreal.

In de GT klasse ging de zege verrassend naar de Banner Racing Chevrolet van Paul Edwards/Scott Russell. Voormalig Superbike wereldkampioen Russell behaalde hiermee zijn eerste zege op vier wielen. Met nog amper vijf minuten te gaan ging Edwards aan beide Stevenson Racing Chevrolets van Robin Liddell en Ronnie Bremer voorbij. De Speedsource Mazda RX8 van Jeff Segal.Emil Assentato eindigde als vierde.

Uitslag
1. Pruett/Rojas BMW Riley 62 ronden
2. Fogarty/Gurney Chevrolet Riley 62 ronden
3. Angelelli/Taylor Ford Dallara 62 ronden
4. Donohue/Law Porsche Riley 62 ronden
5. Garcia/Rice Porsche Coyote 62 ronden
6. Friselle/Valiante Ford Dallara 62 ronden
7. Jonsson/.Krohn Ford Lola 62 ronden
8. Negri/Pew Ford Riley 62 ronden
9. Edwards/Russell Camaro GT.R 61 ronden
10. Bremer/Schaldach Cmaro GT.R 61 ronden

ganassi_montreal_dp
Weer een kampioenschap voor het team van Chip Ganassi.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet