IndyCar

IRL: Clevere strategie bezorgt Dario Franchitti zege op Chicagoland

Een clevere strategische zet van Chip Ganassi leverde Dario Franchitti in een adembenemende wedstrijd op Chicagoland de zege op. De leider in het kampioenschap, de Australiër Will Power ging door een strategische blunder van Team Penske echter met lege handen naar huis. Tevens was het sterke optreden van Sarah Fisher de grootste verrassing van het weekend.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s IRL/Honda Racing USA

finish_chicagoland
Prachtige finish op Chicagoland. Dan Wheldon en Marco Andretti hebben het nakijken
als Dario Franchitti zegeviert.

Target Ganassi Racing gokt, Team Penske blundert
In principe viel de beslissing in de 170e ronde van de wedstrijd toen de Brit Alex Lloyd een “onschuldige” spin richting infield maakte. Van deze situatie maakten vrijwel alle teams dankbaar gebruik voor hun laatste stop. Bij Team Target Ganassi besloot men om bij Dario Franchitti wel brandstof bij te vullen maar om geen banden meer te wisselen. De Schot dook als eerste terug op het circuit. Het leverde hem een winst van maar liefst acht posities op. Nadat de wedstrijd voor de laatste maal werd vrijgegeven nam Dario direct de leiding. Hoewel hij onder enorme druk van Dan Wheldon en Marco Andretti kwam te staan stond hij zijn eerste plek niet meer af en won zijn derde overwinning dit seizoen. Franchitti liep door zijn zege maar liefst 36 punten op Penske-coureur Will Power in.

Team Penske blundert
Op de oval van Chicagoland deed Will Power het uitstekend. De Australiër bevond zich eigenlijk constant in de kopgroep en reed zelfs nog 17 ronden op kop. Maar bij die allesbeslissende stop blunderde Team Penske enorm. Er werd te weinig ethanol bijgevuld. En vijf ronden voor het einde moest de Australiër voor een splash and dash stop voor de laatste maal naar binnen. Het kostte Power en zijn crew een mogelijke Top 3 klassering en het leverde uiteindelijk een teleurstellende 16e plek op. Voor Team Penske is het niet te hopen dat deze blunder wel eens de titel zou kunnen kosten.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet