GT

FIA GT: Enge/Turner winnen turbulente eerste race Nürburgring

Darren Turner en Tomas Enge hebben de FIA GT1-kwalificatierace op de Nürburgring gewonnen. In een wedstrijd die werd gekenmerkt door wisselende weersomstandigheden (een droge start, maar een fikse regenbui nadat alle verplichte pitstops waren afgewerkt), bleef het Brits/Tsjechische duo van het team Young Drivers Aston Martin de Duits/Griekse combinatie Marc Hennerici en Alex Margaritis in de Phoenix-Carsport-Corvette voor. Peter Kox eindigde samen met Christopher Haase in de Reiter-Lamborghini als derde.

Tekst: René de Boer
Foto's: Tim Bohme

start_gt1
De start leek goed te gaan, maar in de eerste bocht ging het compleet mis, toen Peter Dumbreck veel te laat remde en daardoor een kettingreactie veroorzaakte, waarvan onder andere Longin/Pier Guidi, Makowiecki/Clairay en Basseng/Jäger het slachtoffer werden: zij vielen voortijdig uit, net als de veroorzaker van het ongeval zelf. Iets later moesten ook Maxime Martin en Bas Leinders in de Marc VDS-Ford de strijd staken. Ook pole-sitters Turner/Enge vielen terug, maar konden na een extra pitstop voor regenbanden uiteindelijk weer de leiding overnemen nadat de aanvankelijke leiders Bartels/Bertolini niet binnenkwamen en op slicks buitenbleven, wat duidelijk de slechtere keuze bleek.

margaritis
De tweede plek was voor Marc Hennerici en Alex Margaritis

Marc Hennerici en de teruggekeerde Alex Margaritis eindigden met de Phoenix-Carsport-Corvette als tweede, voor Peter Kox en Christopher Haase. “Eigenlijk wilde ik al een ronde eerder binnenkomen voor regenbanden. Het was wat lastig om de voorbanden op temperatuur te krijgen en daardoor kon de Corvette weer op ons uitlopen, maar met de derde plaats ben ik ook wel tevreden”, zei Peter Kox na afloop. Jos Menten en Xavier Maassen eindigden met de Mad Croc-Corvette als laatste.

Uitslag:

1. Turner/Enge (GBr/Tsj), Aston Martin DB9, 28 r. in 1.00:21,518 (gem. 143,29 km/u)
2. Hennerici/Margaritis (Dui/Gri), op 10,356
3. Kox/Haase (Ned/Dui), Lamborghini Murciélago, op 20,342
4. Zonta/Kechele (Bra/Dui), Lamborghini Murciélago, op 32,077
5. Piccione/Hirschi (Mon/Zwi), Aston Martin DB9, op 36,317
6. Mutsch/Westbrook (Dui/GBr), Ford GT, op 47,167

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet