Formule 1

Formule 1: Regen helpt Webber aan de pole in Spa

webber_bandenspray

Mark Webber heeft weer een belangrijke slag geslagen in de strijd om het wereldkampioenschap. De leider in de stand pakte de poleposition op Spa-Francorchamps, met dank aan de regen. De McLarens leken in de chaotische kwalificatie namelijk sneller, maar in de eerste stint van Q3 lieten zij het liggen, terwijl Webber optimaal presteerde en de snelste tijd zette. Regen maakte de baan in de tweede stint een beetje vochtig en hierdoor kwam Hamilton 85 duizendste tekort om Webbers tijd te pakken. Kubica verraste met p3, voor Vettel en Button. Alonso verpeste zijn eerste Q3-poging en stelde teleur met de tiende stek.

Tekst: Daan Jeuken

De druk is gelijk hoog
De weersomstandigheden spelen in Spa al vanaf het begin van het weekend een grote rol en ook in de kwalificatie is het meteen raak. Het tijdzetten begint droog, maar er is regen op komst dus de druk is gelijk hoog. Dit zorgt ervoor dat het eerste incident nog geen twee minuten op zich laat wachten. Vitaly Petrov gaat te wijd bij het uitkomen van de bocht boven op de heuvel. De Rus spint, gaat achteruit de vangrail in en strandt daar op het natte gras. Na twee minuten gaan de vlaggen al op rood en moet iedereen terug de pits in. Dit zijn weer triviale minuten die verloren gaan.

Met de lampen weer op groen en de regen die de baan al heeft bereikt gaat iedereen geschoeid op zachte banden weer de baan op. Sebastian Vettel wacht even en dat is zeer verwonderlijk, want de baan wordt alsmaar natter. De drukte op de baan is ongelofelijk - iedereen zit zo dicht op elkaar dat het wel een race lijkt. Zo zit Michael Schumacher in zijn snelle rondje vast achter Jarno Trulli, die uiteraard ook zijn kans ruikt.

Dat de baan steeds verraderlijker wordt blijkt in Stavelot, waar het echt regent. Daar gaan namelijk meer mensen van de baan dan dat ze erop blijven. De McLarens en Ferrari’s rijden zich veilig in de toptien en ook Mark Webber heeft zijn schaapjes op het droge. Vettel houdt zijn auto niet op de baan, maar rijdt zich ternauwernood in de veilige groep. De zeventiende plaats laat echter veel te wensen over.

Op intermediates verder
Na de eerste geklokte tijd duikt het hele rijdersgilde weer de pits in om nog een poging te wagen op intermediates. Hierop rijdt Vettel zich zomaar naar p3, wat dus bewijst dat er nog een hoop mogelijk is. De baan lijkt zelfs weer dusdanig droog te worden dat een gok op slicks weer interessant lijkt.

Wanneer Adrian Sutil zich naar p5 rijdt en Robert Kubica vervolgens de eerste plaats pakt is dit met nog drie minuten te gaan voor iedereen het sein om nog een laatste vliegende ronde te rijden. Alleen de McLarens, op de plaatsen twee en drie geloven het wel en kijken waar het schip strandt.

De laatste vliegende ronde van iedereen wordt enigszins verpest door beide Saubers, want zowel Kobayashi als De la Rosa laat zien dat het nog verraderlijk is op slicks en zij schieten er vanaf. In hun vliegende ronde moet er dus twee keer van het gas worden gegaan bij de gele vlaggen.

De balans opmaken
Q1 was dus wat je noemt chaotisch en hectisch. Maar als we uiteindelijk de balans opmaken is er toch weinig verrassend te melden. De gespinde Petrov, De la Rosa en Kobayashi zijn eruit, wat betekent dat Glock en Kovalainen aan Q2 mogen deelnemen. De andere uitvallers heten Trulli, Senna, Yamamoto en Di Grassi
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet