GT

Div: Aanrijding kost Nederlanders podiumplaatsen in ADAC GT Masters

100928_gt_masters_r1_start
Start van de race met de s-berg-Alpina al aan de leiding, gevolgd door Christiaan Frankenhout in de Rosberg-Audi

Martin Matzke en Andreas Wirth hebben de eerste race van het weekeinde in de Duitse ADAC GT Masters op de Nürburgring gewonnen. Het duo leidde met de Alpina-BMW B6 GT3 van het Duitse S-Berg-team van start tot finish en reed zo zonder problemen de overwinning naar huis. Op bijna tien seconden eindigden Luca Ludwig en Christopher Mies als tweede, gevolgd door Niclas Kentenich en Sebastian Asch in de a-workx/Wieth Racing-Porsche. Door een aanrijding zagen de Nederlanders Christiaan Frankenhout (Audi R8) en Peter Kox (Lamborghini) hun mogelijke podiumplaatsen in rook opgaan.

Tekst: René de Boer
Foto's: Burkhard Kasan/ADAC


100828_gt_mastrers_r1_kox
Peter Kox in actie met de Reiter-Lamborghini

Voor Peter Kox en zijn Duitse teamgenoot Albert Fürst von Thurn und Taxis, die als leiders in het kampioenschap naar de Nürburgring kwamen en dit weekeinde al voortijdig het kampioenschap veilig konden stellen, bleef de race zonder tastbaar resultaat. In de 21e ronde kwam Kox met de Reiter-Lamborghini in de eerste bocht in botsing met de Oostenrijker Bernd Herndlhofer met de Rosberg-Audi R. Voor beide opponenten was de race daarmee voortijdig over. “Het was duidelijk dat er in het Audi-kamp redelijk werd geblokt”, verklaarde Kox na afloop. “Herndlhofer verdedigde zijn plaats tegen Kechele en zat naast me, maar hij heeft me vermoedelijk nooit gezien, anders had hij wel meer ruimte gelaten. Nu kon ik de botsing gewoon niet meer vermijden.”

100829_gt_masters_r1_frankenhout
Sterk debuut voor Christiaan Frankenhout met de Rosberg-Audi R8 LMS

Door de uitval van Herndlhofer bleef ook Dutch GT4-kampioen Christiaan Frankenhout zonder resultaat bij zijn eerste race in de Duitse ADAC GT Masters. Hij deelde de Rosberg-Audi met Herndlhofer en had gedurende de eerste helft van de race met verve zijn tweede plaats verdedigd. Daags tevoren had Frankenhout al voor een verrassing gezorgd door bij zijn première met de Audi R8 LMS gelijk de tweede trainingstijd te rijden. Nederlands succes was er wel voor Marius Ritskes en Mika Salo, die in het algemeen klassement als vijfde eindigden, waarmee Ritskes de amateurklasse won. Dat resultaat hadden ze te danken aan de 30 seconden tijdstraf, die zowel Thomas Jäger/Sven Hannawald als Toni Seiler/Christian Hohenadel opgelegd kregen als vervanging voor een drive-through vanwege het afsnijden van de chicane. Peter Kox wordt voor de race van morgen vijf startplaatsen naar achteren gezet vanwege het veroorzaken van de aanrijding met Herndlhofer.

Uitslag:
1. Matzke/Wirth (Tsj/Dui), BMW-Alpina B6 GT3, 29 r. in 1.01:44,174 (gem. 145,093 km/u)
2. Ludwig/Mies (Dui), Audi R8 LMS, op 9,962
3. Kentenich/Asch (Dui), Porsche 911 GT3 R, op 11,149
5. Ritskes/Salo (Ned/Fin), Corvette Z06.R, op 22,156 (1e amateur)
12. Eder/Retera (Oos/Ned), Corvette Z06.R, op 1:07,568
14. Van de Laar/M. Bleekemolen (Ned), Porsche 911 GT3 R, op 1:20,926
uitgevallen: Frankenhout/Herndlhofer (Ned/Oos), Audi R8 LMS (aanrijding), Thurn und Taxis/Kox (Dui/Ned), Lamborghini Gallardo GT3 (aanrijding), Veltman/Winter (Dui/Ned), BMW-Alpina B6 GT3 (technisch defect)

Stand na 11 van 14 races:
1. Kox en Thurn und Taxis, 63
3. Ludwig en Mies, 55
5 Bergmeister, 39
6. Asch en Kentenich, 36

100828_gt_masters_r1_ritskes
Marius Ritskes (uiterst rechts) won uiteindelijk bij de amateurs, nadat Hannawald (midden) en Seiler (2e van rechts) elk 30 strafseconden kregen

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet