Columns

Sportscars: Column Jeroen Bleekemolen: Niet normaal zo snel als circuit Mosport is

Mijn eerste dag in Mosport zit erop. Ik wist dat dit een van de snellere circuits was, waar gereden wordt. Maar na een paar ronden weet ik pas echt hoe snel het is. Niet normaal! 8 bochten, waarvan er maar een langzame bocht in 2e versnelling is. Bij de rest ga je minimaal 150 km/u of nog veel harder, met veel bochten boven de 200 km/u. Sinds de Formule 1 hier gereden heeft is er weinig veranderd. Dus uitloop naast de baan is er nauwelijks. Het is best lastig, doordat er naast asfalt ook stukken beton liggen. Daarop is de grip weer heel anders en dat maakt het met deze hoge snelheden heel spannend. En in de American Le Mans Series rijden 4 verschillende klassen, waardoor je ook te maken hebt met behoorlijke snelheidsverschillen. Ik vond Road America een mooier circuit, omdat daar ook wat meer techniek bij kwam kijken. Maar deze staat zeker hoog in de lijst, want je moet echt lef hebben om snel te zijn.

Ondanks dat het in het begin een heel lastig circuit was om te leren stond ik wel meteen bovenaan. Maar comfortabel voelde het nog niet. Pas na een rondje of 10 begon ik me echt thuis te voelen. Er zijn bijna geen referentie punten, dus remmen en insturen doe je vooral visueel. Veel bochten zijn blind, dus zeker in het begin was het zoeken. Ik heb totaal een rondje of 25 kunnen doen, toen heb ik het stuur overgegeven aan mijn teamgenoot Tim Pappas. Ik had 0,4 seconde voorsprong en die heb ik behouden tot het eind. Tim deed het ook erg netjes, dus voorlopig ziet het er goed uit. Ik had niet verwacht meteen bovenaan te staan, omdat de meeste teams hier op woensdag getest hebben. Ik zat ook al 0,3 seconde onder het baanrecord voor een Porsche GT3 hier. En goed begin dus!

Morgen hebben we eerste nog twee uur vrije training en dan de kwalificatie. Die is te volgen via de live stream op www.americanlemans.com. Daar is ook de live timing te vinden. Daarnaast kun je onze verrichtingen live in de gaten houden via Twitter (jbleekemolen).

Groeten,
Jeroen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet