Diversen

Div: 60 jaar 'Autosport' magazine - column René de Boer

autosport_main_corr
'Autosport' op de computer en als tijdschrift, de vaste nieuwsvoorziening van uw redacteur

Deze week viert het Britse weekblad ‘Autosport’ zijn 60-jarig bestaan. René de Boer is, naast zijn werk als redacteur van deze website, ook al zo’n jaar of 14 als correspondent voor ‘Autosport’ actief.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions


Al sinds het begin van de lagere school (ja, ik ben nog van het pre-basisschool-tijdperk) lees ik autosporttijdschriften – plaatjes kijken gebeurde natuurlijk al véél eerder. Mijn vader had vroeger een abonnement op ‘Autokampioen’ van de ANWB, in de tijd dat dat blad nog iets aan autosport deed, ondermeer dankzij de betreurde Pim Stoel. Later kocht hij af en toe wel eens een exemplaar van het maandblad ‘Autorensport’, dat helaas al lang geleden ter ziele ging. En bij ons in de buurt had je een supermarkt, waar onverkochte exemplaren van ‘Autovisie’ een paar weken later om mee te nemen bij de uitgang lagen. Zo kreeg ik bijna de hele jaargang 1980 compleet – inclusief de Grand Prix-verslagen van Ric van Kempen en Caju ter Kuile. Rob Wiedenhoff zat in die tijd bij ‘Autorensport’. Mensen die ik toen nog niet kende, maar van wie ik me kon voorstellen dat ze een fantastisch beroep hadden. Kijken naar autoraces en erover schrijven – dat wilde ik ook wel. Om over Coo Dijkman van ‘De Telegraaf’ maar te zwijgen, die was bijna iedere week wel bij een evenement.

Nadat ik op het gymnasium al heel voorzichtig voor de lokale krant over autosport schreef – coureurs uit de buurt waren een goed excuus om per trein naar Zandvoort te reizen – en later van Jaap Dik de kans kreeg om voor een echt autosportblad (‘Racing & Rallying Insight’) iets te doen, groeide ook mijn belangstelling voor buitenlandse autosportbladen. Af en toe kocht ik ‘Auto Motor und Sport’, ‘Rallye Racing’ en ‘Motorsport Aktuell’, want die DTM vond ik toch wel heel spannend. De al genoemde heren Van Kempen, Ter Kuile, Wiedenhoff en Dijkman leerde ik, nog wat schuchter, persoonlijk kennen – na verloop van tijd zelfs met voornaam.

autosport_covers
Ik heb al vier verschillende lettertypes meegemaakt: van links boven mijn allereerste 'Autosport', met Jos Verstappen op de cover, tot aan de huidige uitvoering rechts onder

Negen gulden, een forse investering

Aanvankelijk dacht ik na het gymnasium nog dat ik accountant wilde worden, maar daarnaast bleef ik wel schrijven. Had zelf nog geen auto, en een van de (weinige) voordelen van het reizen per trein was de enorme Bruna-tijdschriftenwinkel op het Centraal Station in Utrecht. Daar ontdekte ik voor het eerst het Britse blad ‘Autosport’. Een paar keer stiekem doorgebladerd, en overweldigd door de hoeveelheid informatie die erin stond. En dat iedere week! Maar ja, de prijs van negen gulden was wel fors. Bij het nummer van 7 oktober 1993 ging ik toch voor de bijl. Het was de eerste ‘Autosport’ die ik kocht. Op de cover stond Jos Verstappen, na diens test met de Footwork-F1. Ik ben een bewaarderig type, dus natuurlijk heb ik die ‘Autosport’ nog steeds. In het archief in de kelder staan inmiddels zo'n 45 kartonnen Ikea-tijdschriftcassettes vol Autosports, drie cassettes per jaargang. Ideaal als referentie, en soms gewoon om nog 'ns lekker door te bladeren. Nee, dat doe je niet op een iPad, hoe leuk ook.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet