Belcar

Div: Henk Haane: 'Winst 24H Zolder ontbrak nog op mijn CV'

Henk Haane mag een beetje worden beschouwd als een van de huiscoureurs binnen het team van First Motorsport. Reeds ten tijde dat First zijn ontpopte in de cupraces was de Belgische Nederlander steeds te vinden in een Renault van Jo Jamers. Ze hebben veel lief en leed gedeeld. Henk was er trouwens als piloot bij toen First Motorsport in 2007 op minder dan een uur voor de finish de handdoek moest werpen in winnende positie.

Tekst en foto's: PR

24u_zondag_029
Van links naar rechts: Bert Longin, Anthony Kumpen, teameigenaar Jo Jamers, Henk Haane
en Frank Belien.

Haane leeft even in een roes
“Het is momenteel nog nagenieten. Ik leef in een roes”, steekt Haane van wal. “Pas enkele dagen voor de wedstrijd kwamen we tot een akkoord. De wagen was voor mij geen probleem. Samen met onder meer Bert Longin werden we vorig jaar tweede algemeen en wonnen de GT3 tijdens de 24 Hours of Zolder. En een team vormen met kleppers als Longin en Kumpen kan je niet ieder seizoen realiseren. Frank Beliën kende ik ook van andere races bij First Motorsport en ik had er alle vertrouwen in. Ik wist dat het rijderskwartet goed zat en ken de werkwijze van Jo Jamers goed. Dus over de wagen en de piloten hoefde ik me geen zorgen te maken. We moesten hard werken, maar werden verwend als koningen. Binnen het team liep alles gesmeerd en ook op de piste hield iedere piloot zich aan de strategie van teambaas Jo Jamers. Verder was alles tot in de puntjes voorbereid. We werden ondermeer begeleid door ACT Live inzake fysiotherapie, enz. De puzzel paste perfect in elkaar. Ik ben super tevreden en ik bedank iedereen voor zijn bijdrage. Ik ga geen namen noemen, want het zijn er zoveel en ik ben bang dat ik er eentje zou vergeten. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel en die was er niet. Dit was een van de hoogtepunten uit mijn reeds lange carrière”.

De overwinning in de 24H of Zolder is nu een feit. Napels zien en dan sterven?
“Ik weet het niet. Het winnen van de 24 Hours of Zolder zou een ideaal moment zijn om te stoppen. Maar dat heb ik vroeger ook reeds gezegd. Ik kreeg vorig seizoen een contract van Toyo Tires om samen met Tom Coronel enkele wedstrijden te rijden, ondermeer in Maleisië en Hongarije in een Porsche van Lammertink Racing. Verder werd ik in de Dutch Supercar Challenge kampioen met Nol Köhler, ook met een Porsche van Lammertink Racing. En Bij First tweede in de 24 Hours of Zolder en winst in GT3. Ik reed in totaal 23 wedstrijden. Ik was ondertussen 50 jaar geworden en ik wilde inderdaad stoppen met de titel in de Dutch Supercar Challenge als laatste hoogtepunt. Maar dan enkele maanden later kwam het telefoontje van Jo Jamers of ik samen met Jaap van Lagen de eerste wedstrijd van de Belcar wilde rijden. We werden derde algemeen en de bal was terug aan het rollen. Ondertussen zat ik naast de Belcar en de 24 Hours of Zolder ook reeds viermaal achter het stuur tijdens de Dutch Supercar Challenge. Zes wedstrijden en vijf podia. Wat dit seizoen betreft wil ik nog enkele races betwisten in de Belcar en vooral de honger naar de zege in de 10 Hours of Zolder is groot. Ook deze staat nog niet op mijn CV.”

first_motorsport_1_03
Eindelijk een 24 Uursoverwinning voor Henk Haane.


“Ik ben 51 jaar en zit al vanaf mijn 14de in racewagens op Circuit Zolder. Ik voel dat ik iets moet inboeten aan pure snelheid. Maar de ervaring en de routine maakt veel goed. Fysiek sta ik héél scherp en stoppen lijkt zo drastisch. Ik zou de scene enorm missen. Misschien afbouwen en hier en daar nog een race meepikken in endurance zou wel leuk zijn”, overpeinst de kersverse winnaar van 24U Zolder.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet