Diversen

Div: Sport Kort: Historische LMP2 zege op Hungaroring

strakka_wint_hungaroring_2010

Voor het eerst ging de zege in een LMES wedstrijd naar een niet-LMP1 bolide. Op de Hungaroring zorgde de Strakka renstal afgelopen zondag voor een strakke racewinst. Dit en meer nieuws in deze aflevering van Sport Kort.

Tekst: Marc Kok

LMES
De LMP1-wagens zijn tijdens de 6 uurs avondrace van de Le Mans Endurance Series op de Hungaroring voor schut gezet. Voor het eerst in de LMES historie werden de snelste prototypes verslagen door een auto van de ‘tweede garnituur’. Sterker: de eerste zes plaatsen op de Hongaarse baan werden bezet door LMP2’s. De daarmee historische wedstrijd werd uiteindelijk een prooi voor het Strakka team (zie foto boven), dat bemand werd door Danny Watts, Jonny Kane en Nick Leventis. Dit trio had ook al verrassend de pole gepakt. Met 206 afgelegde ronden bleef de winnende renstal het koppel Amaral/Pla één omloop voor. Het duo Mansell/Mansell was op P7 pas de eerste LMP1. Op plek 19 algemeen en 9de in de GT2 werd Tom Coronel afgevlagd. Hij bestuurde samen met Peter Dumbreck een Spyker. Er kwamen 37 bolides in actie op de Hongaarse ring.

ALMS
Ook in Amerika is er afgelopen weekend endurance geracet. Terwijl Jeroen Bleekemolen (zie elders zijn column op onze site) zijn klasse won, ging de algemene zege naar Drayson Racing. Het team, dat voor het eerst in een ALMS wedstrijd de winst veroverde, pakte pas in de allerlaatste ronde de kop. Rijder Jonny Cocker maakte optimaal gebruik van het feit dat Klaus Graf het rustig aan moest doen met zijn weinig benzine over hebbende Porsche. "Thank you very much’’, zei Cocker, die gewillig dit buitenkansje incasseerde. Opvallend is dat de winnaar drie ronden voor de meet nog 4de lag.

podium_indy_lights_vernay_wint

Indy Lights
J.K. Vernay heeft goede zaken gedaan in de titelstrijd van de Indy Lights. Op de 2,3 mijl lange baan van Sonoma was hij na 40 ronden de rapste rijder. Vernay, die daarmee zijn positie in het kampioenschap verstevigde, verwees Charlie Kimball naar de tweede plaats. Kimball is een beetje de Joop Zoetemelk van de Indy Lights, want het was al weer zijn vierde runner-up positie van het seizoen. Vernay, die erg sterk is op de road en street circuits, heeft nu 71 voorsprong op de als 3de afgevlagde James Hinchcliffe. Pippa Mann eindigde als 5de, haar beste Indy Light prestatie ooit. De resterende drie races van het jaar zijn allemaal op ovals.

btcc_2010

BTCC
Tijdens het zevende raceweekend van de Britse Touring Car Championship was het bijzonder handig om de voornaam Tom te dragen. Zo won Tom Chilton de eerste twee manches van Silverstone, terwijl Tom Onslow-Cole in de derde en laatste heat van het weekeinde glorieerde. Onslow-Cole staat tweede in het klassement. Met 157 punten heeft hij koploper Jason Plato (171) nu goed in het vizier.

Super GT
Succes voor voormalig Formule 1 en A1GP rijder Ralph Firman. De zoon van de man die ooit de raceautofabrikant Van Diemen International oprichtte, won afgelopen weekeinde met Yuji Ide en Takashi Kobayashi de Super GT wedstrijd van Suzuka. In de race over 700 kilometer was het trio na ruim 4 uur scheuren klaar. Het koppel Motoyama/Treluyer had 22 seconden langer nodig in de strijd van de GT500 klasse. De 33.000 aanwezige toeschouwers zagen de zege in de GT300 divisie naar Tetsuya Yamano en Kota Sasaki gaan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet