IndyCar

IRL: Vijfde seizoenszege voor Will Power op Sonoma

De Australiër Will lijkt dit seizoen niet te stuiten. Op het circuit van Sonoma behaalde de Penske-coureur zijn vijfde Indycar-overwinning dit seizoen. Ondanks enkele herstarts hadden de Ganassi-coureurs Scott Dixon en Dario Franchitti eigenlijk geen schijn van kans.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA

power_sonoma_race
Will Power nam op Sonoma revanche voor de crash uit 2009

Sterk optreden Will Power op Sonoma
In 2009 verliet Will Power Infineon Raceway na de trainingen in een traumahelikopter. Dit jaar verliet Power Sonoma met een beker, zege en met een voorsprong van maar liefst 59 punten op Dario Franchitti in de stand van het kampioenschap.

Will Power: “Eigenlijk is het ongelofelijk, maar vorig jaar zag ik de wedstrijd vanaf mijn ziekbed en dit jaar ben ik teruggekomen omdat deze baan mij echt wel iets verschuldigd was.” Eigenlijk werd de wedstrijd volledig door de teams van Penske en Ganassi gedomineerd, want zij eisten de eerste vijf plaatsen in de einduitslag op.

Will Power domineerde eigenlijk vrijwel de gehele wedstrijd. Slechts tweemaal moest hij kortstondig de leiding uit handen geven. Zowel Dario Franchitti als Scott Dixon hadden eigenlijk geen antwoord op het sterke optreden van Power. Hoewel Dixon met de rode banden tijdens zijn laatste stint sneller was, slaagde hij er niet in om aan de Australiër voorbij te komen. Ook kon men bij Ganassi een safetycarfase in de 66e ronde niet optimaal benutten. “Wij hadden gewoon niet genoeg” verklaarde Scott Dixon na afloop.

Bij de start ging het even fout toen de Brit Dan Wheldon over de kop sloeg, maar hij kon zijn auto ongedeerd verlaten. De wedstrijd moest onder neutralisatie beëindigd worden omdat er kort voor de finish een deelnemer spinde en bij het opkomen van het rechte stuk stilviel. Voor de einduitslag had dit verder geen gevolgen. De Brit Alex Lloyd reed vanuit een 22e startplek een uitstekende wedstrijd. De jonge Brit eindigde met zijn door het team van Dale Coyne ingeschreven Dallara Honda als 10e en voert het Rookie klassement aan. De laatste vier wedstrijden van het kampioenschap vinden op een oval plaats. En juist daar kan het team van Ganassi keihard terugslaan. Volgens Will Power is de titelstrijd zeker nog geen gelopen race.

wilson_pitstop_sonoma
Alleen het team van Justin Wilson kon de Penske Ganassi overmacht een beetje
bijbenen.

Uitslag
1. Will Power Dallara Honda 75 ronden
2. Scott Dixon Dallara Honda 75 ronden
3. Dario Franchitti Dallara Honda 75 ronden
4. Ryan Briscoe Dallara Honda 75 ronden
5. Helio Castroneves Dallara Honda 75 ronden
6. Justin Wilson Dallara Honda 75 ronden
7. Tony Kanaan Dallara Honda 75 ronden
8. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 75 ronden
9. Graham Rahal Dallara Honda 75 ronden
10. Alex Lloyd Dallara Honda 75 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet