Columns

Column Rob Kamphues: ‘Kaartcontrole van Giorgia wil ik elk weekeinde’

header_kampheus

240_FredKamphues10FKB42054Vroeger, toen ik nog jong en fris en fruitig was en een weelderige bos haar had, had ik een modelautootje van een Lamborghini Countach. Knalgeel was hij en het was een van mijn lievelingsmodelletjes. Ik had nog nooit een auto gezien met zulke prachtig hoekige vormen. "Dat klopt’’, beweerde mijn broer Fred, "want dat soort auto’s bestaan helemaal niet. Je hebt een nepautootje gekocht.’’

Foto's en films: Fred Kamphues - www.millhouse.nl

Maar Lamborghini’s bestaan wél, ontdekte ik later. En ze zijn in het echt net zo mooi als in mijn vitrine met modelautootjes. Wat zeg ik, in het echt is een Lambo nog veel fraaier, constateer ik als ik in de pits van Spa-Franchorchamps kennismaak met de Super Trofeo race-uitvoering van de Gallardo.

Hij is lager, kleiner, ranker, agressiever dan ik ooit voor mogelijk hield. En ik, Robbie Kamphues uit Broek in Waterland, mag hem besturen. Samen met Allard Kalff sta ik ingeschreven voor de Blancpain Super Trofeo, een serie lange afstandswedstrijden voor professionals, amateurs en alles er tussenin.

Dankzij Peter Kox, die me bij Lamborghini Italia heeft geïntroduceerd, gaat een kinderdroom in vervulling. Een Italiaanse monteur doet de deur voor me open. Wat klapt hij prachtig schuin omhoog weg. Dat kon mijn Matchbox-autootje niet.

Voorzichtig glijd ik in het racestoeltje. Alles is met smaak en stijl gemaakt. Zelfs in de bovenkant van het racestuurtje zijn de sierlijke letters Lamborghini geborduurd. Zouden ze het missen als ik hem na de race in mijn tas stop? Zou hij passen in mijn SEAT Léon of rij ik dan voor lul?

Ik kijk door het zijraampje naar buiten en constateer dat de buitenspiegel op de zijkant van de auto is gemonteerd. Zo breed is het stuk vanaf het raampje naar beneden dus, dat er een complete buitenspiegel oppast.

480_FredKamphues10FKB41616

Een monteur legt de knoppen uit en dan mag ik op dat ene metalen knopje drukken waarmee de V10, de tien cilinder Audi-motor (maar dat vergeven we de Italianen snel) ontwaakt. Het gebrul, het kabaal, 570 paardenkrachten sterk, rolt door de tent als een tsunami van geluid: het rommelt in mijn maag, zo diep en laag is het gebulder. Dit, constateer ik, is een prachtige, angstaanjagende machine en oh, wat wil ik die graag besturen.

480_FredKamphues10FKB41813

Dat angstaanjagende zeg ik niet zomaar. Als ik tegen racevriend Mike Hezemans vertel dat ik mee mag doen met de Super Trofeo, is zijn eerste reactie: "Dan moet je effe op youtube kijken, dan kun je zien hoe die dingen fikken.’’ Ik type ‘Lamborghini, Brno en crash’ in en zie hoe een knalgele Lambo met 180 de vangrail ingaat en als een molotovcocktail uit elkaar spat. Dat kon mijn Matchboxautootje ook niet.

Maar goed, Peter Kox verzekert me dat het een ‘freak-accident’ was en ik hoop op een rustig baantje als Oschersleben waar het allemaal niet zo hard gaat en waar de vangrails pas opduiken als je een kilometer van de baan vliegt.

480_FredKamphues10FKB41957
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet