Formido Swift Cup

Swift Cup: Eerste beker én stoomcursus champagne spuiten voor Steijn Schothorst (lang)


480_start_1_9639

Race 1
Het is zondag 15 augustus. Bij de start van de openingsheat is polesitter Niels Langeveld prima weg. Hij pakt gedecideerd de kop. De verrassend als tweede gekwalificeerde Steijn Schothorst is eveneens snel uit de startblokken en behoudt prima zijn plek.

480_steijn_op_kop_1_9642

Peter Schreurs, Marcel van de Maat en Marcel Dekker volgen, terwijl klassementsleider Niels Kool goed aanhaakt. Dennis van de Laar, Sandra Douma en Marth de Graaf sluiten eveneens aan in de lange kopgroep. Laatstgenoemde dringt al snel aan en kruipt direct in de bumper van de geroutineerde Douma. Sven Snoeks completeert na de eerste ronde de toptien.

Veel strijd op de baan
Niels Langeveld heeft prima de snelheid te pakken en neemt afstand van Steijn Schothorst.

480_schreurs_steijn_1_037
Foto: Erik Allis

Peter Schreurs is duidelijk wat sneller dan de jeugdige broer van regerend Swift-kampioen Pieter Schothorst, maar komt er voorlopig niet voorbij. Langeveld profiteert optimaal en heeft daardoor een gaatje van twee seconden geslagen.

Remfout Van de Maat
Schreurs heeft door dat hij niet te lang achter Steijn Schothorst moet blijven hangen. Bij het begin van de derde ronde zet Peter aan en passeert hij Steijn in de Tarzanbocht. Niels Kool dringt op zijn beurt aan bij Marcel Dekker. Dennis van de Laar profiteert van dat tweegevecht en passeert Kool. Ondertussen maakt Marcel van de Maat op P4 een remfout en sturen Dekker, Van de Laar, Kool en Douma hem voorbij. Van de Maat valt daardoor terug naar plek 8. "Mijn voet gleed zo maar van het rempedaal’’, zou Van de Maat na afloop ophelderen. "Ik miste daardoor compleet mijn rempunt. Dat kostte me nogal wat plekjes.’’

Langeveld rijdt weg
Niels Langeveld is superieur op deze bewolkte zondagochtend. Mede dankzij een erg rappe omloop van 2.07,950 loopt hij steeds verder weg. Na 4 rondjes heeft de Sassenheimer reeds 3,9 tellen voorsprong op runner-up Peter Schreurs. Daarachter is het nog steeds een erg geanimeerd gevecht, want tussen nummer 2 Schreurs en nummer 10 Snoeks zit slechts 3,4 seconden.

480_beelen_twee_wielen_5212
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet