NASCAR

NASCAR: Harvick zeker van plek in de "Chase" na zege op Michigan

Met een prachtige inhaalmanoeuvre aan het slot van de wedstrijd op Denny Hamlin pakte RCR(Richard Childress Racing)-coureur Kevin Harvick de zege en twintig bonuspunten. Daarmee verzekerde hij zich als eerste coureur een vaste plek in de “Chase naar de Cup” die op 11 september a.s. begint.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

michigan_race_2
Kevin Harvick en Tony Stewart vechten om de kop op Michigan. De laatste keer
dat het team van RCR won op dit circuit won dateert uit 1990.

Bandengok Harvick pakt goed uit
Na de laatste neutralisatie in de 167e ronde besloten zowel Kevin Harvick als Denny Hamlin niet meer voor vers rubber naar binnen te gaan. Een gok die voor beiden goed uitpakte Direct na de herstart wisten zowel Harvick als Hamlin leider Tony Stewart te passeren. Op hun oude banden slaagden zowel Hamlin als Harvick erin hun achtervolgers op afstand te houden. In de 190e ronde sloeg Harvick tussen Turn 3 en Turn 4 toe en greep de leiding. Hamlin, die snel grip begon te verliezen had geen schijn van kans meer. Voor Kevin Harvick betekende het zijn 14r NASCAR Sprint Cup zege en zijn derde dit seizoen. Voor Harvick was het tevens zijn allereerste zege op Michigan. Kevin Harvick: “Mijn grootste zorg waren de banden maar na drie of vier ronden waren de nieuwe banden van de rest even goed als onze oude banden. Alleen bij de herstarts waren wij misschien wat trager. Voor ons team is deze baan nooit goed geweest.”

Voor het team van Richard Childress Racing was dit de eerste overwinning op Michigan sinds 1990 toen de legendarische Dale Earnhardt Sr. won. Harvick nam een week na diens fatale ongeval op Daytona 2001 diens plaats bij RCR in. Het team van RCR reed dit seizoen met drie auto’s maar beschikt met Paul Menard in 2011 weer over een vierde rijder.Tevens zal Budweiser morgen als nieuwe hoofdsponsor van het team aangekondigd worden.


michigan_2_newman_logano
Ryan Newman in de fout.

Ook Denny Hamlin was er niet zeker van of zijn banden het wel zouden houden. “Maar na drie ronden begreep ik al snel dat het tussen mij Kevin en Tony Stewart zou gaan. Maar het was duidelijk dat wie er ook op kop reed erg sterk was. Maar als je één plek verloor werd de balans van de auto minder en werd het slechter. Maar het is duidelijk dat de snelste auto vandaag de wedstrijd won.”

Voor het team van Hendrick Motorsports was het wederom voor de tweede achtereenvolgende week geen beste dag. Jeff Gordon had zich vanuit een 36e positie naar de derde plek opgewerkt toen hij het slachtoffer werd van een klapband. Gordon werd als 27e geklasseerd maar was de laatste rijder die de volledige afstand van 200 ronden aflegde. Teamgenoot Mark Martin schaafde zijn Chevrolet tegen de muur en verloor zo waardevolle punten om voor een plek in de “Chase naar de Cup” in aanmerking te komen. Hij werd als 28e geklasseerd en moet voorlopig zijn 12e plek in het klassement aan Clint Bowyer afstaan. Jimmie Johnson eindigde als twaalfde.

Polesitter Kasey Kahne verdween met zijn Ford aan het einde van de wedstrijd uit de Top 10 en eindigde teleurstellend als 14e.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet