Formido Swift Cup

Swift Cup: Niels Langeveld superieur tijdens eerste Suzuki-manche op Zandvoort (update)

480_langeveld_op_kop_1_9639

Niels Langeveld heeft zondagochtend tijdens de Hammerite Ultimate Races op Circuit Park Zandvoort de eerste manche van de Formido Swift Cup gewonnen. De Sassenheimer reed de concurrentie, die achter hem een prachtige strijd voerde, helemaal zoek. Peter Schreurs (tweede) en Marcel Dekker (derde) mochten eveneens naar het ereschavot.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Chris Schotanus. Tim Böhme en Erik van der Schaaff

480_swift_start_1_5654

Bij de start is polesitter Niels Langeveld prima weg. Hij pakt gedecideerd de kop. De verrassend als tweede gekwalificeerde Steijn Schothorst is eveneens snel uit de startblokken en behoudt prima zijn plek. Peter Schreurs, Marcel van de Maat en Marcel Dekker volgen, terwijl klassementsleider Niels Kool goed aanhaakt. Dennis van de Laar, Sandra Douma en Marth de Graaf sluiten eveneens aan in de lange kopgroep. Laatstgenoemde dringt al snel aan en kruipt direct in de bumper van de geroutineerde Douma. Sven Snoeks completeert na de eerste ronde de toptien.

480_schothorst_1

Veel strijd op de baan
Niels Langeveld heeft prima de snelheid te pakken en neemt afstand van Steijn Schothorst. Peter Schreurs is duidelijk wat sneller dan de jeugdige broer van regerend Swift-kampioen Pieter Schothorst, maar komt er voorlopig niet voorbij. Langeveld profiteert optimaal en heeft daardoor een gaatje van twee seconden geslagen. Schreurs heeft door dat hij niet te lang achter Steijn Schothorst moet blijven hangen.

480_schreurs_schothorst_1_5

Bij het begin van de derde ronde zet Peter aan en passeert hij Steijn in de Tarzanbocht. Niels Kool dringt op zijn beurt aan bij Marcel Dekker. Dennis van de Laar profiteert van dat tweegevecht en passeert Kool. Ondertussen maakt Marcel van de Maat op P4 een remfout en sturen Dekker, van de Laar, Kool en Douma hem voorbij. Van de Maat valt daardoor terug naar plek 8.

Langeveld rijdt weg
Niels Langeveld is superieur op deze bewolkte zondagochtend. Mede dankzij een erg rappe omloop van 2.07,950 loopt hij steeds verder weg. Na 4 rondjes heeft de Sassenheimer reeds 3,9 tellen voorsprong op runner-up Peter Schreurs. Daarachter is het nog steeds een erg geanimeerd gevecht, want tussen nummer 2 Schreurs en nummer 10 Snoeks zit slechts 3,4 seconden.

Nieuwkomer Buitenhuis racet lekker mee
Daarachter zit Maarten van ’t Schip, in wiens kielzog een echte Coronel Junior-trein van Bart van Os, Jelle Beelen en Glenn Coronel zit. Laura Katsma is als tweede dame de nummer 15 van de strijd. Nieuwkomer Ertjo Buitenhuis rijdt netjes mee met rondjes van rond de 2.10. Hij heeft zelfs Joost van den Akker gepasseerd en ligt op P22.

480_beelen_1_5212

Mooie rits bolides
Halfweg koers is Niels Langeveld superieur. Peter Schreurs, die op reeds 5,7 seconden volgt, heeft zijn handen vol om rookie Steijn Schothorst van zich af te houden. Het fraaie, kleurige sliert van 9 Suzuki’s maken er in de strijd om de plekken 2 tot en met 10 een fraai schouwspel van. Na 8 van de 12 ronden voert Marth de Graaf de druk op bij Marcel van de Maat. Inzet is de 8ste plek, de positie die vanwege het reversed grid-systeem de poleposition voor race 2 oplevert. De Graaf weet Van de Maat te verschalken, maar laatstgenoemde slaat in de Hugenholtzbocht weer terug. Sven Snoeks haakt aan en probeert op zijn beurt De Graaf aan te vallen, maar die weet voorlopig de aanval te pareren.

Blijven pushen
In het laatste kwart van de wedstrijd weet Peter Schreurs zich van de achtervolgers los te weken. Marcel Dekker wil dolgraag naar het ereschavot en blijft pushen bij de nummer 3 Steijn Schothorst. Niels Kool profiteert op zijn beurt van een foutje van Dennis van de Laar en pakt daardoor P5. Terwijl Laura Katsma, gelegen op positie 16, ‘under investigation’ van de wedstrijdleiding komt, gaat Niels Langeveld hard op weg naar de winst. Hij loopt verder en verder weg en heeft met één omloop te gaan een voor Suzuki Swift begrippen giga-voorsprong van 8,5 tellen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet