NASCAR

NASCAR: Keselowski wint tweede “test”-wedstrijd nieuwe generatie Nationwide op Michigan

De tweede “test”-wedstrijd voor de nieuwe generatie Nationwide auto’s leverde op Michigan een fraaie overwinning voor Penske-coureur Brad Keselowski op. In een directe confrontatie versloeg hij zijn aartsrivaal Carl Edwards. Ditmaal echter zonder incidenten. Voor Danica Patrick eindigde haar zesde Nationwide-optreden wederom in een teleurstelling. De nieuwe generatie Nationwide auto’s komt dit seizoen alleen nog op Richmond en Charlotte in actie.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Autostock

nw_keselowski_winnaar_michigan
Allereerste zege voor de Dodge Challenger in de Nationwide New Generation.


Keselowski wint tweede “test”-wedstrijd
De nieuwe generatie Nationwide-auto’s rijdt dit seizoen slechts een beperkt aan tal “test”-wedstrijden voordat in 2011 definitief wordt overgeschakeld. Vorige maand won Dale Earnhardt Jr. de eerste aangelegenheid op Daytona met de Chevrolet Impala SS. Ditmaal zegevierde de Penske Dodge van Brad Keselowski. De Penske-coureur versloeg Ford-coureur Carl Edwards met 3.179 seconden. Ditmaal foeterde Keselowski eens niet op Edwards maar op zijn Penske Dodge. “Ik heb die verd…. koppeling niet nodig” mopperde Keselowski na zijn zege.

Van de 125 ronden tellende wedstrijd reed Keselowski er maar liefst 89 op kop en was een klasse apart. Alleen de koppeling speelde hem parten. In de 105e ronde kwam Keselowski onder groen voor zijn laatste stop binnen maar kwam door de problemen met de koppeling wel erg langzaam weg en reed op 3.4. seconden achterstand op Carl Edwards. Een korte neutralisatie in de 117e ronde pakte in het voordeel van Keselowski uit. Bij de herstart wist hij Carl Edwards te verslaan en sprintte op de zege af.

Keselowski: “Problemen met de koppeling verprutste onze pitstop aan het einde van de wedstrijd en mijn burn-out een beetje. Maar voor de rest was dit een fantastische auto. Maar als je voor de rest over een dergelijk goede auto beschikt dan wordt het leven wel erg gemakkelijk Om verschillende redenen was ik eigenlijk wel een beetje nerveus. In de Sprint Cup heb ik het nog niet goed genoeg gedaan en dit chassis is op de Sprint Cup auto gebaseerd. Om eerlijk te zeggen heb ik het in de Sprint Cup nog niet goed genoeg gedaan en ik had zoiets van wat ga ik met de Nationwide auto doen. De betrouwbaarheid is fantastisch. Met enige subtiele verschillen is het chassis eigenlijk hetzelfde. Ik hoop dat ik deze boost voor de Cup Race van vandaag kan gebruiken.”

Door de tweede neutralisatie werd Carl Edwards eigenlijk van de zege beroofd. Carl Edwards: “Tot aan de laatste neutralisatie dacht ik werkelijk dat ik kon winnen. Maar Brad was iets sneller en toen moest ik mijn tweede plek verdedigen. Eigenlijk rook ik de overwinning al. Maar de beste auto heeft gewoon gewonnen.” Edwards was eveneens te spreken over de hoge veiligheidsstandaard van de nieuwe auto’s maar wat minder neerwaartse druk en een hogere topsnelheid zouden welkom zijn. Na afloop feliciteerden Keselowski en Edwards elkaar zelfs….. Keselowski blijft leider in het kampioenschap gevolgd door Carl Edwards.


mustangs_michigan
Oude tijden herleven. "Battle of the Mustangs".Is dit niet fraai?

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet