NASCAR

NASCAR: Montoya wint spetterend duel op Watkins Glen

Juan Pablo Montoya moest maar liefst 113 wedstrijden op een tweede NASCAR Sprint Cup zege wachten. De allereerste dateert alweer uit 2007. Een fantastisch duel met de Australiër Marcos Ambrose leverde een geweldige wedstrijd op. Maar in de slotfase moest Ambrose zelfs nog voor Kurt Busch het onderspit delven en eindigde teleurstellend als derde.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR

sc_battle_mont
Spetterend duel tussen Jaun Pablo Montoya en Marcos Ambrose op Watkins Glen. Racen
zoals we het willen zien. Deze wedstrijd gaat de geschiedenis in als een All Time
klassieker.

Ganassi peptalk levert resultaat op
Na teleurstellende resultaten op Indianapolis en Pocono nam teambaas Chip Ganassi afgelopen zaterdag zowel Juan Pablo Montoya als crewchief Brian Pattie op Watkins Glenn onder handen. Na twee verloren wedstrijden wilde Ganassi dat de neuzen weer in dezelfde richting stonden. Het persoonlijke ingrijpen van Chip Ganassi wierp op Watkins Glenn behoorlijk zijn vruchten af. Van de negentig ronden tellende wedstrijd op Watkins Glenn reed Montoya maar liefst 74 ronden aan de leiding en pakte zijn tweede Sprint Cup overwinning.

In de laatste zestien ronden kon Montoya duidelijk afstand nemen van Marcos Ambrose en won uiteindelijk met een voorsprong van 4.735 seconden op de Team Penske Dodge van Kurt Busch. Eigenlijk vochten Juan Pablo Montoya en Marcos Ambrose vrijwel de gehele wedstrijd een schitterend duel uit. Na de laatste pitstop in de 59e ronde moest Ambrose zijn positie prijsgeven.

In de 41e ronde wist Ambrose Montoya in Turn 1 op een meesterlijke manier uit te remmen. Maar het team verknalde de kansen van Ambrose door een verkeerde set-up tijdens de laatste stop. Ambrose: “Vermoedelijk een verkeerd setje banden of een kleine verandering in de afstelling van de veren heeft ons de zege gekost. Maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen da tik op het einde niets meer voor hem in petto had. Hij reed werkelijk een fantastische race. Het was enorm plezierig om tegen iemand met zoveel talent te racen. Hij sprong over de curbs, remde verschrikkelijk laat en reed fluitend door de bochten. Het was een fantastisch gevecht dat ik de rest van mijn leven niet meer zal vergeten. Deze herinnering heb ik voor goed in mijn geheugen opgeslagen.”In de allerlaatste ronde moest Ambrose zijn tweede plaats zelfs nog aan Kurt Busch prijsgeven. “Dit doet ontzettend pijn” aldus een teleurgestelde Ambrose. Doordat Ambrose onder druk van Kurt Busch stond kon Montoya enigszins afstand nemen.Neutralisaties voor de crashes van Boris Said, Jimmie Johnson en Denny Hamlin hadden nauwelijks invloed op het wedstrijdverloop.

sc_crash_wg
Voor Denny Hamlin en Jimmie Johnson viel er weinig eer te behalen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet