Formula Renault 2.0

NEC Formule Renault 2.0: Liiv scoort tweede overwinning na spannende slotfase

480_assen-zondag-3

Het leek een klinkklare overwinning voor de Est Karl-Oscar Liiv te worden op de Rizla Racing Day, totdat hij Kevin Mirocha ontmoette in een van de laatste bochten in de allerlaatste ronde. De Duitser haalde Liiv buitenom in, maar werd voor deze actie direct bestraft door de wedstrijdleiding en moest zijn overwinning afstaan aan Liiv en het Nederlandse MP Motorsport.

Tekst: Claire Dubbelman
Foto's: Chris Schotanus


De 58.000 bezoekers van de 11de editie Rizla Racing Day werden getrakteerd op een spectaculaire tweede race van de Formule Renault 2.0 Northern European Cup.
De natte omstandigheden, safety car, gevechten op de baan en uiteindelijk het ingrijpen van de wedstrijdleiding leidde tot een wedstrijd die zelfs tot na de vlag nog spannend bleef.

480_assen-zondag-1

De twee gele MP motorsport bolides begonnen vanaf de eerste rij, met direct daarachter Liroy Stuart voor Van Amersfoort Racing. Kevin Mirocha vanaf de vierde plaats had duidelijk de beste start. Laatstgenoemde ging hard naar voren en kwam na contact met Daniel De Jong als tweede de eerste ronde door. Op dat moment besloot de wedstrijdleiding de safety car in te zetten, vanwege het stilvallen van Rogier de Wit. De Nederlander kon gelukkig wel zijn weg vervolgen, waarna de neutralisatie een ronde later weer opgeheven werd.

De Jong werd tijdens de safetycar periode een drive-through penalty toegewezen, omdat hij bij de start te vroeg van zijn plaats kwam. Hij wist de schade echter te minimaliseren door direct bij het vertrek van de safetycar zijn straf in te lossen.
Hoewel overal hard voor positie gevochten werd, begon direct na het opheffen van de neutralisatie wel een heel bijzonder kat en muisspel voor de derde tot zevende plaats. Mul reed in deze groep op kop en had in eerste instantie Mikkel Mac achter hem. Mac werd echter gepasseerd door leider in het kampioenschap Ghidi, die de snelheid er goed in had zitten. De Belg stevende af op Mul, die door de natte omstandigheden de baan verliet, maar wel zijn positie via de uitloopstrook wist te behouden.

De snelheid was er daarna wel uit bij Mul, waarna hij alsnog zijn plaats af moest staan. Daniel de Jong pakt ook zijn kans door Mikkel Mac voorbij te gaan. Hij krijgt dan ook de plaats van Mul cadeau en vindt zichzelf zo op een vijfde positie in het veld.

De finishlijn naderde voor Liiv, die een foutloze wedstrijd reed. Mirocha, die er tot op het laatste moment dicht achterzat, waagde een poging achterop het circuit en slaagde. De manier waarop, met vier willen buiten de witte circuitlijn, werd echter niet gewaardeerd door de wedstrijdleiding. Omdat het incident plaats vond in laatste ronde, kon de drive through penalty die hiervoor in het reglement staat niet ingelost worden en werd deze omgezet in een tijdstraf van 30 seconden.

480_assen-zondag-4

Liiv kreeg zijn tweede overwinning, gevolgd door Liroy Stuart en Ludwig Ghidi. De Belg loopt hierdoor verder uit in het kampioenschap en bouwt zijn voorsprong uit tot 23 punten. In de Formule Renault 2000 was het de Oostenrijker Johann Ledermair, die na zijn blunder op regenbanden van gisteren eindelijk zijn overwinning in dit klassement op kon eisen.

De volgende race van de Formule Renault 2.0 Northern European Cup vindt plaats op het circuit van Most in Tsjechie. Tijdens de Truck Prix (27 – 29 augustus) staan er voor de tweede maal drie races op het programma.

Uitslag Race 2 (Ronde 11 voor de Northern European Cup)
1. Karl Oscar Liiv (in 26 min 34.558 sec)
2. Liroy Stuart
3. Ludwig Ghidi
4. Daniel De Jong
5. Kevin Mirocha
6. Mikkel Mac
7. Jeroen Mul
8. Johann Ledermair
9. Jakub Smiechowski
10. Daniel Schilling

Tussenstand in de Formule Renault 2.0 na 11 races:
1. Ludwig Ghidi met 233 punten,
2. Mikkel Mac 210,
3. Jeroen Mul 195,
4. Liroy Stuart 183,
5. Rogier de Wit 164,
6. Jakub Smiechowski 141,
7. Sam Dejonghe 131,
8. Kevin Mirocha 87,
9. Karl Oscar Liiv 83,
10. Julian Eisenreich 72.

Tussenstand in de Formule Renault 2000 na 11 races:
1. Daniel Schilling met 246 punten,
2. Johann Ledermair 231,
3. Dear Schilling 224,
4. Tony Kowalewski 198,
5. Frank Suntjens 176,
6. Michele di Martino 127,
7. Kai Boller 120,
8. Richard Gonda 94,
9. David Palmi 68,
10. Antti Rammo 37.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet