DTM

DTM: Mattias Ekström pakt pole op de Ring

pole_ekstrom
Mattias Ekström is blij met zijn pole, Bruno Spengler op de achtergrond kijkt wat bedenkelijk


Voor de 16e keer in zijn loopbaan start Mattias Ekström vanaf de pole-position voor een DTM-race. In de kwalificatie voor de vijfde race van het seizoen was de Audi-rijder met 1:23,817 minuten de snelste. Zijn voorsprong op de als tweede geklasseerde Bruno Spengler, de leider in de tussenstand van het kampioenschap, was met 0,395 seconden naar DTM-maatstaven zelfs fors, maar morgen in de startopstelling vindt Ekström wel vijf Mercedes-coureurs direct achter zich. Achter Ekström en Spengler starten Jamie Green en Paul Di Resta vanaf de tweede rij, terwijl Gary Paffett en Ralf Schumacher de derde startrij bezetten.


Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. StaatIn de eerste kwalificatie was Spengler de snelste, gevolgd door Ekström, Scheider, Green, Rockenfeller, Engel, Di Resta, Paffett, Tomczyk, Schumacher, Coulthard, Stoddart, Jarvis en Molina. Vier rijders slaagden er niet in, zich voor de tweede heat te kwalificeren: Prémat, Winkelhock, Legge en Cheng.

molina_verrast
Miguel Molina kwam opnieuw sterk voor de dag, net als in Valencia start hij als zevende

Spengler zette ook in de tweede heat de snelste tijd neer, gevolgd door Scheider, Molina, Di Resta, Ekström, Green, Paffett en Schumacher, die de top acht completeerde. Jarvis, Coulthard, Tomczyk, Engel, Rockenfeller en Stoddart waren na de tweede heat klaar. Met name voor Tomczyk, die de afgelopen jaren op de Nürburgring altijd sterk voor de dag kwam, was dit een vrij teleurstellend resultaat.

In de derde sessie zette Mattias Ekström met 1:23,311 de snelste tijd van het weekeinde neer. Daarmee kwalificeerde hij zich ook gemakkelijk voor de vierde en laatste heat, gevolgd door Green, Di Resta en Spengler. Daarachter volgden Paffett, Schumacher, Molina en Scheider.

polesitter_ekstrom
Mattias Ekström sprak van een "perfecte ronde"

Ekström pakte vervolgens in de vierde heat tijdens zijn ene vliegende ronde de pole. “Mijn auto was echt perfect en dat komt niet zo vaak voor. Ook mijn ronde was foutloos”, zei een blije Ekström na afloop van de kwalificatie. Achter de Zweed starten Spengler, Green en Di Resta.

spengler_q_nb
Bruno Spengler is de beste Mercedes-Benz-rijder op de tweede plaats

Uitslag:
1. Mattias Ekström (Zwe), Audi A4 DTM, 1:23,817
2. Bruno Spengler (Can), AMG Mercedes C-Klasse, 1:24,212
3. Jamie Green (GBr), AMG Mercedes C-Klasse, 1:24,310
4. Paul Di Resta (GBr), AMG Mercedes C-Klasse, 1:24,376
5. Gary Paffett (GBr), AMG Mercedes C-Klasse
6. Ralf Schumacher (Dui), AMG Mercedes C-Klasse
7. Miguel Molina (Spa), Audi A4 DTM
8. Timo Scheider (Dui), Audi A4 DTM
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet