Formule 3

Sport Kort: Vergne klasse apart in Britse F3, Frijns wederom sterk in BMW Europe

vergne_wint_brits_f3

In de Britse Formule 3 is het niet de vraag of Jean-Eric Vergne kampioen wordt, maar wanneer. De Fransman heerste ook in Spa op indrukwekkende wijze. Robin Frijns racete zich wederom in de picture bij de Europese formulejongens die een BMW besturen. Lees dit en meer in deze aflevering van Sport Kort.

Tekst: Marc Kok

Britse Formule 3
De titelstrijd in de Britse F3 is een ware one-man-show van Jean-Eric Vergne (zie foto boven). De kampioenschapsleider was afgelopen weekend op Spa-Francorchamps weer eens een klasse apart. De Fransman stuurde zijn Red Bull in alledrie de races naar winst. Vergne is in de historie van de Britse Formule 3 de eerste coureur die tijdens één weekend in elke manche zegeviert. Hij wist dit seizoen al 9 van de 18 heats als eerste over de meet te komen. Met 251 punten staat hij in het tussenklassement een half circuit voor op zijn ‘naaste’ belager Oli Webb, die 164 punten heeft verzameld.

Formula BMW Europe
Robin Frijns heeft wederom uitstekend gescoord in het Formula BMW Europe kampioenschap. De Nederlandse coureur pakte in Hongarije in het voorprogramma van de Grote Prijs Formule 1 een zege en een tweede plaats. Tijdens de eerste heat liet Frijns op zaterdag zijn grote rivaal voor de titel Jack Harvey en George Katsinis achter zich. In de tweede manche beklom Frijns wederom het ereschavot, waar hij geflankeerd werd door winnaar Harvey en de nummer 3 Carlos Sainz junior.

hannes_van_asseldonk_hongarije

Hannes van Asseldonk (zie foto) was ook van de partij. Vanwege moeilijke starts, had de rookie het niet makkelijk. Hij noteerde een 10de en 5de plaats. In het rookieklassement staat Van Asseldonk momenteel tweede. In het laatste weekend van augustus komen de BMW’s weer in actie. Dan is Spa-Francorchamps het strijdtoneel.

Lamborghini Super Trofeo
In het voorprogramma van de 24 Uur van Spa-Francorchamps kwamen onder meer de bijna 600 PK sterke Lamborghini’s van de Super Trofeo in actie. Peter Kox had met zijn teamgenoot Marc Hayek poleposition getraind, maar kwam in de eerste heat niet verder dan stek 5. Met een derde plaats in de tweede manche van het weekend, mocht Kox naar het podium. In de derde en laatste race op Spa viel de ervaren coureur uit. Kox staat nu derde in het klassement van de pro-drivers. Allard Kalff en Rob Kamphues waren als gastrijders actief en deelden samen een Lambo. Kalff startte het weekend uitstekend door er vlak voor zijn 48-ste verjaardag een derde kwalificatiechrono uit te persen. Met een uitvalbeurt, 7de en 4de plaats, kende het gelegenheidskoppel een stijgende resultatenlijn op het vermaarde Belgische raceasfalt. Kamphues twitterde na afloop genoten te hebben van het racen met ‘de ontembare stier die Lamborghini Gallardo heet’.

SEAT Léon Euro Cup
Gabor Weber wist zaterdag op het circuit van Brno de race van de SEAT León Eurocup te winnen. Weber had zichzelf al een prima uitgangspositie verschaft door in de kwalificatie de poleposition te pakken. Het was Webers tweede seizoenszege. Eerder dit jaar pakte hij de winst in de openingsmanche van 2010. Duarte Felix da Costa eindigde als tweede.

trofeo_maserati_brno

Trofeo Maserati
Op Brno kwamen ook de rijders van de Trofeo Maserati in actie. Pietro Zumerle kende een superweekend, want hij reed zijn GT tweemaal naar de winst. Paolo Necchi (2de en 3de), Sergio Rota (3de) en Emanuele Smurra (2de) mochten ook het ereschavot bestijgen voor de traditionele champagnedouche.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet