NASCAR

NASCAR: Sadler overleeft megacrash, Biffle bezorgt Ford eerste seizoenszege

In 2010 werden de meeste NASCAR Sprint Cup overwinningen behaald door Chevrolet en Toyota-coureurs. Op de tri-oval van Pocono bezorgde Greg Biffle het team van Jack Roush zijn eerste zege sinds november vorig jaar toen Jamie McMurray het team van Roush Fenway de laatste zege voor Ford bezorgde. Na de vliegtuigcrash van teambaas Jack Roush kon de zege voor Ford niet op een beter moment komen. Regen en een zware crash zorgden ervoor dat de wedstrijd tweemaal met Code Rood onderbroken moest worden.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Autostock, NASCAR

pocono_2_biffle
Prachtig moment voor het team van Jack Roush. De eerste seizoenszege kwam exact op het
juiste tijdstip.


Biffle bezorgt Roush Fenway Racing enorme opsteker
Roush Fenway-coureur Greg Biffle sloeg in het laatste gedeelte van de wedstrijd toe. Na de laatste herstart ging Biffle direct aan Sam Hornish Jr. voorbij en stormde op de overwinning af. Alleen Tony Stewart kwam in de allerlaatste ronde nog gevaarlijk dichtbij maar kwam net iets te kort. Met nog amper 29 ronden te gaan besloot Sam Hornish Jr. niet meer naar binnen te komen en was in 93 wedstrijden nog nooit zo dicht bij de zege. Maar Biffle was op twee nieuwe verse banden niet meer te stuiten, terwijl Hornish Jr. teleurgesteld naar de 11e plek terugviel. Een kleine regenbui zorgde voor een Code Rood interventie van 17 minuten. Precies hetgeen wat Biffle nodig had.
 
Greg Biffle: “Ik geloof niet dat we vandaag de beste auto hadden. Maar toen het wat afkoelde ging het vanzelf. We brachten geen veranderingen aan en het ging gewoon vanzelf. Ik wist gewoon niet wat er gebeurde. Maar deze overwinning is zeker voor Jack Roush. Ik weet zeker dat hij gekeken heeft.” Teamgenoot Carl Edwards had ’s morgens met de afgelopen week neergestorte teambaas Jack Roush gesproken. “Maak er geen puinhoop van en crash niet” was zijn commentaar. Edwards: “Hij heeft afgelopen week heel wat doorstaan en die zege kwam op het juiste moment. Ik denk dat het voor de verpleegsters een moeilijke man is om mee om te gaan.” De auto waarmee Biffle zegevierde werd vorige week in Indianapolis voor het eerst gebruikt en is gloednieuw. Ondanks de Indy set-up besloot het team de auto mee naar Pocono te nemen. Crewchief Greg Erin: “Wij besloten de auto mee naar Pocono te nemen omdat wij er ons prettig bij voelden.” Voor Biffle was het zijn 15e NASCAR Sprint Cup overwinning.

Elliott Sadler ongedeerd na megacrash
Tot aan de 165e ronde hadden de Hendrick Motorsports Chevrolets van Jimmie Johnson en Jeff Gordon eigenlijk hun stempel op de wedstrijd gedrukt.Een crash waarvan Jimmie Johnson ook de verantwoording op zich nam had catastrofale gevolgen kunnen hebben. Kurt Busch werd van achter door Johnson geraakt en na contact gemaakt te hebben met de Chevrolet van Clint Bowyer kwam hij aan de binnenkant van de baan tot stilstand. Elliott Sadler ging direct van zijn gas maar werd door iemand anders eveneens van achter geraakt. De vangrails scheurde zijn Ford werkelijk in tweeën.Sadler: “Ik voel mij wat stijfjes. Ik was even mijn adem kwijt, maar dit is de zwaarste crash die ik ooit meegemaakt heb. Ik weet dat er mensen voor mij spinden en ik was direct alert, maar de persoon achter mij zeker niet. Hij reed achter bij mij binnen en stuurde mij het gras op.” De Ford restanten van Sadler’s bolide moesten op twee verschillende trucks terug naar de paddock gebracht worden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet