Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Superleague Formula

Superleague Formula: Nederlanders laten het een beetje liggen op Brands Hatch

buurman

Waar onze landgenoten Yelmer Buurman, Chris van der Drift en Robert Doornbos in de vorige races in de tijdtrainingen nog de toon aangaven, moesten ze op het circuit van Brands Hatch een deel van de concurrentie voorlaten. Buurman kwam tot de vijfde tijd, Van der Drift tot de zesde maar Doornbos reikte vanwege technische problemen niet verder dan de 16e starplaats op de grid van de eerste Superleague Formula-race van morgen.

Tekst en foto's: Matthé IJzerman

doornbos

Voor Bobby D kwam de zevende ronde van de Superleague Formula feitelijk veel te vroeg. Na de crash op Zolder, waarbij de SC Corinthians-bolide heftig over de kop ging, moest de hele auto opnieuw worden opgebouwd. Zelfs de monocoque was aan reparaties toe. Pas twee dagen voor de vrije trainingen kwamen de laatste carrosseriedelen aan. Al in de eerste vrije training ontdekte de Rotterdammer dat het nog niet best was. Problemen met de stuurinrichting en de remmen beperkten de sessie tot slechts een ronde. In de tweede sessie kampte hij nog steeds met de rembalans waardoor hij er twee keer in ‘Druids’ afging. De tweede keer eindigde het roerloos in de grindbak. Naar teammanager Wim Coekelbergs verklaarde werkte de rembalansregelaar niet correct waardoor er teveel druk naar de achterwielen gestuwd werd. Met zoveel achterstand bij het afstellen van de auto kwam Doornbos dan ook niet verder dan de 8e en voorlaatste tijd in de kwalificatiegroep.

vd_drift

Yelmer Buurman en Chris van der Drift zaten beiden in dezelfde groep. Buurman was in beide vrije trainingen de snelste geweest maar reikte in zijn groep niet verder dan de derde tijd, 0,03 seconde achter Chris van der Drift. Beiden dus door naar de kwartfinales, waarin ze alletwee strandden. De Olympiacos-piloot moest het nipt afleggen tegen Andy Soucek (Sporting Clube de Portugal), die 0,152 seconde sneller was. Buurman ging in Paddock Hill Bend in de fout, ploegde vervolgens door het grind en was gezien. “Dit circuit is iets totaal anders voor onze auto’s, die nogal vreemd reageren op de vele heuveltjes in de baan. Mijn auto deed het op oude banden een stuk beter dan op nieuwe. Bij Paddock Hill brak de achterkant iets uit waarbij ik hem wel weer in het gareel kreeg maar de baan uiteindelijk ophield”, verklaarde de AC Milan-coureur. “Gelukkig staat mijn grootste concurrent Dolby maar één plaatsje voor me op de grid”.

psv

Van Narain Karthikeyan viel nog weinig goeds te melden. In de eerste vrije training brak een aandrijfas van de PSV-bolide en in de tweede ging hij in de rondte maar wist hij wel de 6e tijd te klokken. Toen het er echt op aan kwam raakte hij naast de baan, hield de auto wel uit de banden maar kwam niet verder dan de 6e tijd in zijn groep. Twee plaatsen te weinig voor de shoot-outs.

De pole-positie shoot-out werd gewonnen door Marcos Martinez (FC Sevilla), die John Martin (Sporting Clube de Portugal) met 0,02 seconde verschil terug verwees. “Best cynisch”, vond Wim Coekelbergs. “Uitgerekend degene die in Zolder zonder achtervleugel als een blinde Robert uit de race crashte, pakt hier de pole. Hij mag dan misschien snel kunnen rijden, echt nadenken gaat hem kennelijk minder goed af”.

martinez

Startopstelling
1. Marcos Martinez – FC Sevilla
2. John Martin - Beijing Guoan3. Andy Soucek - Sporting Clube de Portugal
4. Craig Dolby - Tottenham Hotspur
5. Yelmer Buurman – AC Milan
6. Chris van der Drift – Olympiacos
7. Julien Jousse – AS Roma
8. Franck Montagny - Girondins de Bordeaux
9. Max Wissel – FC Basel
10. Tristan Gommendy – Galatasaray
11.Narain Karthikeyan – PSV
12. Duncan Tappy – Flamengo
13. Alvaro Parente – FC Porto
14. Davide Rigon - RSC Anderlecht
15. James Walker -Liverpool FC
16. Robert Doornbos - SC Corinthians
17. Franck Perera - Olympic Lyonnais
18. Maria de Villota - Atletico Madrid
Craig Dolby 1e keer op BH
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet