Formule 2

GP2: 5e GP2 zege voor Pastor Maldonado. Drama voor Ho Pin Tung

De Venezolaan Pastor Maldonado heeft op de Hungaroring zijn vijfde seizoenszege geboekt. Voor Ho Pin Tung eindigde de wedstrijd in een drama, hij moest na een crash naar het ziekenhuis getransporteerd worden. Volgens de eerste berichten zou Tung geen ernstige verwondingen opgelopen hebben.

Tekst Willem J. Staat
Foto: GP2


Vijfde seizoenszege Maldonado. Tung belandt in ziekenhuis
In een alleszins weinig vlekkeloos verlopen wedstrijd behaalde Pastor Maldonado zijn vijfde overwinning dit seizoen. De wedstrijd kende vanaf het begin een uitermate chaotisch verloop. Na de formatieronde weigerde de bolide van Valsecchi verder dienst te doen. Het resulteerde in een nieuwe opwarmronde want polesitter Sam Bird kwam eveneens niet van zijn startplek. Voor de Oliver Turvey en Pastor Maldonado leverde het een ideale uitgangspositie op.De Venezolaan nam direct de kop en zou de wedstrijd met een voorsprong van meer dan 5.8 seconden op Christian Vietoris winnen. De Duitser beleefde wel enkele bange momenten toen Valsecchi en Bird bij de start stil vielen.

Drama voor Ho Pin Tung
De wedstrijd leek amper op gang te komen toen Jules Bianchi spinde en Dani Clos toucheerde. De Spanjaard kon zijn weg vervolgen, maar Tung die geen kant meer op kan knalt tegen de ART bolide van Jules Bianchi. Vervolgens rijdt Rodolfo Gonzalez ook nog eens bij Tung binnen en de chaos is compleet.De wedstrijdleiding rest vervolgens geen andere keuze dan met Code Rood af te breken. Tung moest uit zijn auto bevrijd worden en werd per helikopter naar het ziekenhuis getransporteerd. Bianchi kon op het Medical Center van het circuit behandeld worden. Volgens de eerste berichten zouden beide rijders geen noemenswaardig letsel hebben opgelopen.

Bij de herstart kon Maldonado direct de leiding nemen. Even leek zijn zege nog in gevaar te komen na een crash van Alberto Valerio en Luiz Razia. Maar bij de herstart bouwde Maldonado een voorsprong van 3.0 seconden op Christian Vietoris op. Alleen een gelapte deelnemer bezorgde Maldonado even enkele schrikseconden. Vietoris eindigde als tweede gevolgd door Sergio Perez en Oliver Turvey.

De Benelux-afgevaardigden Giedo van der Garde en Jerome D’Ambrosio eindigden resp. als vijfde en zesde. De DPR-coureurs Michel Herck en Giacomo Ricci pakten de zevende en achtste plek en starten in de Sprintrace vanaf de eerste startrij.

Uitslag
1 - Pastor Maldonado - Rapax - 37 ronden 1.18 '45 " 734
2 - Christian Vietoris - Racing Engineering - 5 "865
3 - Sergio Perez - Addax - 6 "511
4 - Oliver Turvey - iSport - 7 "109
5 - Giedo van der Garde - Addax - 10 "2
6 - Jerome D'Ambrosio - DAMS - 12 "0
7 - Michael Herck - Decree - 12 "4
8 - James Ricci - DPR - 12 "9
9 - Davide Valsecchi - iSport - 13 "5
10 - Luiz Razia - Rapax - 14 "3


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet