IndyCar

IRL: Castroneves woedend in controverse Edmonton, Dixon winnaar

De Indycar-wedstrijd in het Canadese Edmonton had een controversieel einde waarbij de gemoederen opliepen. Ganassi-coureur Scott Dixon werd tot winnaar uitgeroepen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: IRL/Honda Racing USA

edmonton_final_laps
Slotfase in Edmonton. Nog leidt Castroneves met daarachter zijn teamgenoot Will
Power. Scott Dixon ligt op de loer.

Controversieel slot Edmonton
Een neutralisatie voor de stilgevallen bolide van Simona de Silvestro zou bij de laatste herstart in de 92e ronde controversiële gevolgen hebbe. Bij de herstart zou Helio Castroneves zijn teamgenoot Will Power iets afgeblokt hebben. Een situatie waarvan Scott Dixon profiteerde en de tweede plaats pakte, terwijl Power iets van zijn gas afging. Met nog amper twee ronden te gaan was dit voldoende aanleiding voor de Indycar-organisatie om Helio Castroneves met een “drive-through” te bestraffen. Castroneves negeerde dit en werd als tiende geklasseerd.Een woedende Castroneves klom direct na de wedstrijd uit zijn Dallara Honda en begon de wedstrijdleiding uit te schelden. Vervolgens greep hij het Hoofd Security van de IZOD Indycarseries naar de strot. Daarna werd hij door het personeel van Penske gekalmeerd. Het enige commentaar dat Castroneves tegenover reporters gaf was “jullie kunnen met mijn advocaten spreken.” Team Penske gaf daarna een verklaring uit waarin Castroneves ontkende dat hij van lijn veranderd had. Ook zijn teamgenoot Wil Power vond het een vreemde situatie en hield zich redelijk op de vlakte in zijn commentaar.

Ganassi-coureur Scott Dixon profiteerde van de situatie tussen de Penske-coureurs en werd tot winnaar uitgeroepen. Dixon had een geheel andere visie. Dixon: “Het is nogal vreemd om een wedstrijd te winnen zonder aan de leiding gelegen te hebben. Het was duidelijk dat Wil een goede kans had. De enige manier om hem die te ontnemen was afblokken. Dixon was het uiteraard met de beslissing van de wedstrijdleiding eens. Scott Dixon: “Op elke rijders briefing wordt ons verteld dat wij onze lijn niet mogen verdedigen. Ik denk dat je Brian Barnhart van Indycar een compliment moet geven om er eindelijk eens iets aan te doen. Daardoor begrijpt iedereen dat dit niet kan en wordt herhaling voorkomen.”

podium_edmonton
De verkeerde winnaar op het podium in Edmonton.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet