Formule 3

GP3 Series: Gutiérrez wint chaotische race. Van der Zande en Melker crashen

De stewards zullen hun handen vol hebben met het bestraffen van verschillende rijders die het tijdens de tweede GP3 race op Hockenheim veel te gek maakten. Tijdens de kwalificatie werden al 22 rijders betraft omdat ze hun snelste ronde onder geel reden. De race van gisteren eindigden voor veel deelnemers met een pak schade. Je zou zeggen dat dit vandaag, na verschillende straffen en waarschuwingen, anders zou lopen. Niets was minder waar. In tijden niet zo’n chaotische race meegemaakt.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR

Daniel Juncadella had vanaf pole de beste start en het mag een wonder heten dat de 30 rijders het maar liefst tot de Spitzkehre zonder schade volhielden. Alsof de wedstrijd al in deze bocht beslist moest worden, remden een aantal rijders veel te laat en torpodeerden zich in hun voorgangers. Na een kansloze remactie van Tobias Hegewald boorde zijn wagen zich in het exemplaar van Oliver Oakes. Alsof het een demolition derby betrof moesten een flink aantal rijders met veel schade de strijd opgeven. Ook Renger van der Zande, die gisteren eindelijk succes had met een mooie derde podiumplaats, moest de strijd met schade staken. De Spitzkehre werd voor hem geen keerpunt in zijn tot nu toe pechvolle seizoen. Roberto Merhi verloor zijn achtervleugel toen collega Simon Trummer over zijn wagen vloog en daarbij het luchtruim koos.

De wedstrijdleiding was er klaar mee. Net als gisteren kwam de safety car in de tweede ronde de baan op en werd er flink gezwaaid met gele vlaggen. Een aantal rijders hadden van de straffen van vrijdag niets geleerd en passeerden hun tegenstanders. Misschien is een opfriscursus “Hoe zijn de autosportregels” op zijn plaats.
Vijf ronden later werden de jonge honden weer los gelaten. Esteban Gutiérrez pakte de eerste plaats over van Juncadella. Bij binnenkomen van het Motodrom maakte de Spanjaard een foutje en belandde met twee wielen in het zand. Een kostbaar foutje waar Gutiérrez dankbaar gebruik van maakte.

Nigel Melker paste zich helaas aan het bedroevende niveau van een aantal collega’s. In de al eerder besproken Spitzkehre remde onze landgenoot veel te laat en botste tegen Leonardo Cordeiro op. Voor beide rijders was de strijd over. Met nog drie minuten te gaan kwam voor de tweede maal de safety car de baan op na een botsing tussen James Jakes en Josef Newgarden. Zelfs achter de safety car reed Doru Sechelariu over de achtervleugel van zijn voorganger met veel schade tot gevolg. Voordat iedereen nog meer schade kon veroorzaken werd de race achter de safety car afgevlagd. Esteban Gutiérrez pakte daarij het maximale aantal punten.

"Vandaag was jammer", zei Renger van der Zande. "Ik kon er niks aan doen. Ik draaide de hairpin in en achter mij probeerde iemand vier man uit te remmen. Ik was nummer vijf... Het is vervelend, maar dit incident was geen goede afspiegeling van het weekend. De podiumplaats van gisteren, daar gaat het om. Dat was een mooie prestatie en een enorme opkikker voor ons allemaal. Vanaf nu richt ik mijn pijlen op Budapest, waar we volgende week alweer gaan rijden. Kom maar op!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet