Formule 3

GP3 Series: Wickens wint eerste race op Hockenheim. Eindelijk succes voor Van der Zande

480_renger_champagne_1018

Robert Wickens reed naar zijn eerste overwinning in de GP3 Series en bracht hem naar de tweede plaats in het kampioenschap. James Jakes werd tweede en Renger van der Zande pakte eindelijk zijn welverdiende succes met een derde podiumplaats.

Tekst: FC/PR
Foto: PR


De kwalificatie liep al een beetje rommelig. 22 rijders werden bestraft omdat zij hun snelste ronden reden tijdens een gele vlag situatie terwijl de marshalls de gestrande wagen van Pablo Sanchez Lopez aan het wegtakelen waren. De meeste rijders waaronder Nigel Melker werden drie plaatsen teruggezet op de startgrid.

Na een afgebroken start en een tweede formatieronde ging eindelijk het veld onderweg. Poleman Josef Newgarden werd al snel ingehaald door de ontketende Wickens. De Status coureur passeerde ook James Jakes maar voordat de Canadees zijn voorsprong kon uitbouwen kwam de safety car de baan op na een crash in de Spitzkehre. Jenzer Motorsport’s Nico Mullerr, RSC Mucke Motorsport’s Nigel Melker, MW Arden’s Miki Monras, Leonardo Cordeiro en Carlin’s Lucas Foresti kwamen met elkaar in aanraking en moesten de strijd staken.

Na de herstart behield Wickens de leiding, en Newgarden werd al snel gepasseerd door RSC Mucke Motorsport’s Renger van der Zande en ART Grand Prix’s Esteban Gutierrez. Na de herstart duurde de race maar kort voordat voor de tweede maal de safety car de baan op moest. Status GP’s Daniel Morad, ART’s Alexander Rossi en MW Arden’s Michael Christensen reden elkaar in de wielen en voor hun was de race over.

Na de tweede herstart was de chaos nog niet over voor drie andere rijders. Manor Racing’s Rio Haryanto, Addax Team’s Pablo Sanchez Lopez en RSC Mucke’s Tobias Hegewald kwamen met elkaar in aanraking. Wickens ondertussen vergrootte zijn voorsprong op tweede man Jakes en reed de éne na de andere snelste ronde.

De laatste crash gebeurde in de laatste ronde tussen Newgarden en Merhi. De Carlin en Atech CRS GP rijders crashden en Newgarden moest de strijd staken. Daardoor pakte Daniel Juncadella met zijn achtste plaats de pole voor de tweede race van morgen.

Eindelijk succes voor Renger van der Zande
De Nederlander behaalde een knappe derde plaats in de eerste race op het circuit van Hockenheim en mocht daarmee eindelijk zijn eerste punten van het seizoen bijtekenen. Een opluchting voor hemzelf en het team van RSC Mücke.

De nieuwe motor heeft Renger geen windeieren gelegd. De Nederlander kende een prima eerste ronde en knokte zich hierna naar een dikverdiende podiumplaats. "Dit is erg lekker", zei Renger na afloop. "Dit is een morele 'boost' voor mezelf en het team. We hebben het zwaar gehad, maar hopelijk is die periode hiermee afgesloten. Ik moest nog flink werken om Gutierrez achter me te houden in de slotronden, maar ik heb me geconcentreerd op een goede exit uit de bocht, zodat hij niet naast me kon komen. En dat werkte."

"Ik heb begrepen dat mijn teambaas uit zijn dak ging toen ik over de finish kwam, zo veel betekent dit dus voor de jongens. We kunnen weer een beetje lachen. Hopelijk hebben we morgen meer van hetzelfde!"

Uitslag Race1:
1. R. WICKENS Status Grand Prix 17 ronden in 29:40.963
2. J. JAKES Manor Racing + 2.395
3. R. VAN DER ZANDE RSC Muecke Motorsport + 3.579
4. E. GUTIERREZ ART Grand Prix + 4.000
5. S. COLETTI Tech 1 Racing + 11.336
6. M. BORTOLOTTI Addax Team + 11.903
7. F. GUIMARAES Addax Team + 12.511
8. D. JUNCADELLA Tech 1 Racing + 20.352
9. D. SMITH Carlin + 20.972
10. D. SECHELARIU Tech 1 Racing + 21.349

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet