Formula Ford

Formule Ford: Na 11 jaar racen lonkt eerste titel voor Rogier Jongejans (lang)


18jul10-320

Race 2
Rogier Jongemans zal bij race 2, net als tijdens de eerste heat, vanaf poleposition vertrekken. De snelle rijder van Geva Racing vertrekt goed. Hij pakt direct de kop. Pieter Schothorst, die ook vanaf de eerste startrij mag vertrekken, komt zoals vaker dit seizoen heel traag op gang. Hij verliest vele plaatsen bij het vertrek en dan lig je in een veld van acht bolides al weer bijna achteraan.

18jul10-324

Svensson knalt in Jongejans
In de openingsfase houdt Jongejans zijn hart vast. "Bij de eerste rechterbocht kwam Svensson vol in mijn achterkant. Het was zelfs zo, dat zijn vleugel helemaal vast kwam te zitten in mijn achterkant. Ik had een déjà vu, want een paar jaar geleden heeft hij dat al eens eerder bij me gedaan. Toen was het einde race. Daar was ik nu natuurlijk ook even bang voor. Gelukkig kon ik door. Dat was een opluchting’’, aldus Jongejans.

18jul10-345

Eerste doorkomst
Bij de eerste doorkomst leidt Jongejans. De Belg John Svensson is op zijn thuiscircuit ook goed onderweg en volgt de leider op zeven tienden van een seconde. Nils Vestergard is derde, terwijl Michel Florie vanaf zijn startpositie 5 is opgeklommen naar rang 4. Jack Swinkels, Pieter Schothorst, Milton Lundström volgen, terwijl Romain DeStercq reeds op grote achterstand de rode lantaarn stevig in handen heeft.

RL2_3699

Jongejans neemt afstand
Rogier Jongejans heeft er zin in. Hij heeft duidelijk zijn zinnen gezet de dubbele winst vanaf Zolder mee naar huis te nemen. In de tweede omloop racet hij weg bij zijn naaste belager Svensson, die inmiddels al een kleine twee tellen moet toegeven. Ook in het derde rondje komt er weer een seconde bij, waardoor al snel duidelijk is dat Jongejans alleen met een persoonlijke fout of door technische malheur van de winst kan worden afgehouden.

RL1_3707

Knokken
De echte spannende strijd is om de derde plaats, waar Vestergard inmiddels te maken krijgt met Schothorst. Laatstgenoemde heeft in de vijfde ronde zowel Swinkels als Florie te grazen genomen en jaagt nu op rang 3. Halfweg koers raakt Swinkels even buiten de baan. "Mijn remmen deden het ineens niet goed, waardoor ik over de vluchtstrook buiten de baan kwam. Daardoor verloor ik de nodige tijd en viel ik terug naar P7’’, aldus Swinkels. Voor Romain DeStercq is het zelfs helemaal over, want hij parkeert in rondje 6 zijn bolide in het gras.

One man show
Rogier Jongejans gaat ondertussen onverdroten door. Met vier tellen voorsprong op Svensson en zelfs al bijna tien seconden op de inmiddels naar stek 3 opgerukte Pieter Schothorst maakt de Geva-coureur er een one man show van.

18jul10-347

Sterke remonte
Jack Swinkels knokt zich terug en gaat op driekwart wedstrijd zowel Lundström als Florie voorbij. De rookie is nu weer 5de. In ronde 10 weet Swinkels zijn remonte nog meer kracht bij te zetten. Vestergard moet er eveneens aan geloven. Wil Swinkels nog het ereschavot beklimmen, moet hij in de twee slotronden een seconde dichtrijden op Schothorst en hem uiteraard ook nog weten te passeren.

Riante zege
Jongejans gaat riant naar de winst. Hij heeft bij het ingaan van de laatste ronde zes seconden voorsprong op Svensson, die op zijn beurt zeven tellen is weggereden bij Schothorst. Laatstgenoemde heeft echter wel Swinkels in zijn nek hijgen en zal nog hard moeten knokken voor de laatste podiumplaats.

Close finish om P3
Voor Schothorst is het tot de meet billen knijpen. Hij heeft geluk dat de wedstrijd niet veel langer duurt, want Schothorst pakt de derde podiumplek met het luttele verschil van 0,054 seconde voorsprong op de sterk racende Swinkels. Laatstgenoemde zat met een snelste persoonlijke raceronde van 1:36,858 maar vlak boven die van winnaar Jongejans, die een 1:36,805. Ter indicatie: het baanrecord is sinds een dag eerder 1:36,631.

RL1_3732

Winnen met superautootje
Rogier Jongejans weet niet wat hem overkomt in 2010. "Dit is mijn 11de autosportjaar. In de eerste tien seizoenen, waarvan acht in de Formule Ford, wist ik nooit één race te winnen. Nu heb ik er al vijf of zes op mijn naam geschreven’’, rekent Rogier voor. "Mijn overstap naar Geva is zeker het geheim. Gert Valkenburg en zijn team hebben ook hier in Zolder weer een superautootje neergezet.’’

18jul10-015

Met dank aan regerend kampioen
Jongejans is ook erg te spreken over de hulp die hij krijgt van Melroy Heemskerk, de coureur die vorig jaar zo overtuigend de Formule Ford-titel greep. "Melroy is een uitstekende coach. Niet alleen weet hij wat erbij komt kijken om succesvol te zijn in de Formule Ford, hij weet dat bovendien ook heel goed over te brengen. Melroy ziet aan de data precies wat je verkeerd doet en hoe je dat kunt verbeteren. Echt super. Of ik wel eens heb gedacht waarom ik niet eerder naar Geva ben overgestapt?’’ Lachend: "Ja!’’

18jul10-269

Glijdend en strijdend
Pieter Schothorst was erg opgelucht dat hij de laatste podiumplek met het uitermate kleine verschil van 0,054 seconde kon veiligstellen. "Na mijn wederom slechte start wist ik me prima naar voren te knokken. In de slotfase kwam Jack Swinkels hard opzetten. Omdat hij in de eerste race snel was uitgevallen, had hij nog hele nieuwe banden tot zijn beschikking. Ik niet, waardoor ik mijn derde plek glijdend moest verdedigen. Jack had veel meer grip en zette zijn wagen nog naast die van mij. Maar ik dacht: ‘Die beker is en blijft van mij.’ Ik moest knokken tot het eind en wist het podiumplekje nog net uit het vuur te slepen. Oeh, dat was spannend!’’

Net niet
Jack Swinkels baalde logischerwijs dat hij het ereschavot met het minimale verschil had moeten missen. "Het voordeel van mijn pech in de eerste race was dat ik nog lekkere nieuwe banden had. Daardoor kon ik veel snelheid maken. Dan is het superteleurstellend als het gewenste resultaat er niet uitkomt. Zeker omdat ik in de vrije trainingen nog de snelste van het veld was’’, vertelde Swinkels. "In de laatste ronde zat ik vlak achter Schothorst. Hoewel ik nog een schakelfoutje maakte en wat achterstand opliep, kwam ik in de slotmeters nog erg dicht bij Pieter. Helaas kon ik hem net niet meer passeren.’’

18jul10-371

Uitslag Formule Ford, tweede race, Zolder:
1. Rogier Jongejans 12 ronden in 19:38,359
2. John Svensson op 5,060 seconden
3. Pieter Schothorst op 13,889
4. Jack Swinkels op 13,943
5. Nils Vestergard op 14,587
6. Michel Florie op 17,015
7. Milton Lundström op 18,244
Uitgevallen: Romain DeStercq

QA8Y0740
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet