IndyCar

IRL: Vierde seizoenszege voor Will Power. Justin Wilson verknalt zijn kansen.

De Australiër Wil Power behaalde op het stratencircuit van Toronto zijn vierde seizoenszege voor het team van Roger Penske. De Brit Justin Wilson verspeelde in de slotfase zijn kansen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s IRL


power_toronto
Will Power legt aan Dario Franchitti uit hoe hij Justin Wilson passeerde.

Power zegeviert in Toronto
Will Power pakte zijn tweede achtereenvolgende Indycarzege in Toronto en zijn vierde dit seizoen. Veertien ronden voor het einde sloeg Power na een neutralisatie toe. Tot dat moment had de Brit Justin Wilson met zijn Dreyer & Reinbold Dallara Honda de leiding in handen. De Brit liet Power passeren en was ervan overtuigd dat hij de Penske opnieuw kon inhalen. Helaas kreeg Wilson zijn banden niet volledig op temperatuur en ging behoorlijk dwars en in Turn 8 spinde Wilson en verspeelde daarmee volledig zijn kansen om de achtste winnaar in tien verschillende races te worden. Uiteindelijk werd de Brit nog als zevende geklasseerd.

De wedstrijd in Toronto kende behoorlijk wat neutralisaties want er verdwenen maar liefst zes auto’s na contact met de muur of een andere deelnemer van de baan. Helio Castroneves, Scott Dixon, Alex Tagliani en Tomas Scheckter behoorden tot de prominente slachtoffers.Ganassi-coureur Dario Franchitti eindigde als tweede, gevolgd door Andretti Autosport-rijder Ryan Hunter Reay. Franchitti kwam dertig ronden voor het einde voor zijn allerlaatste stop naar binnen, maar omdat zowel Wil Power als Justin Wilson één ronde later naar binnenkwam viel de Schot naar de derde plek terug.

De Braziliaan Tony Kanaan eindigde als vierde. “Ik denk dat het een mooie wedstrijd voor de fans vandaag was omdat ze inhaalmanoeuvres konden zien. Daar ontbrak het vandaag niet aan/ Het was één van de zwaarste wedstrijden dit seizoen omdat je eigenlijk tot de 85e ronde in kwalificatietrim reed. In principe had ik over een iets snellere auto moeten beschikken.”aldus Tony Kanaan.

Ook een ervaren man als Paul Tracy verspeelde in Toronto aardig zijn kansen. Na een spin in de slotfase viel hij naar de 13e plek terug. Toch was Tracy niet ontevreden. “In principe had er zelfs een top zeven of acht klassering in kunnen zitten maar we verloren teveel in het eerste gedeelte van de wedstrijd. Aan het eind van de race draaide ik dezelfde rondetijden als de koploper. En daar was ik erg blij mee. Jammer dat wij niet beter gekwalificeerd hadden” aldus de Canadese veteraan.

actie_toronto
Het ontbrak niet aan actie in de straten van Toronto.


Uitslag
1. Will Power Dallara Honda 1u47m15.2554s
2. Dario Franchitti Dallara Honda + 1.2757s
3. Ryan Hunter-Reay Dallara Honda + 1.7605s
4. Tony Kanaan Dallara Honda + 3.5382s
5. Graham Rahal Dallara Honda + 9.7349s
6. Danica Patrick Dallara Honda + 11.9439s
7. Justin Wilson Dallara Honda + 12.3783s
8. Marco Andretti Dallara Honda + 16.3360s
9. Simona de Silvestro Dallara Honda + 21.5321s
10. Dan Wheldon Dallara Honda + 23.1537s

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet