WTCC

WTCC: Dubbelzege voor Chevrolet in race 1

480_finish_5992

De eerste WTCC-race op Brands Hatch leverde een dubbelzege op voor Chevrolet: pole-sitter Yvan Muller leidde van start tot finish en won, gevolgd door zijn merkgenoot Rob Huff. Colin Turkington eindigde met de Ebay Motors-BMW, ingezet door Dick Bennetts’ team West Surrey Racing, als derde en was daarmee de best geklasseerde privérijder. Tom Coronel kwam keurig als vijfde over de eindstreep en mag daarmee voor de tweede race vanaf de tweede startrij vertrekken. Tim Coronel kwam met de Engstler-BMW niet geheel uit de verf, hij werd voorlaatste.


Tekst: René de Boer
Foto's: FIAWTCC.com

480_start1_8842

Bij de rollende start van de race, die zonder problemen verliep, wisten de Chevrolet-rijders Muller, Huff en Menu op de eerste drie plaatsen van de startopstelling hun posities te behouden, terwijl Turkington in het strijdgewoel één plaats terugviel achter Tarquini. Coronel kwam onder druk van Monteiro en werd twee keer aangetikt door de Portugees, die op zijn beurt werd geraakt door Michelisz.

De BMW-rijders Farfus en Priaulx werkten zich gezamenlijk op naar voren. Turkington haalde in ronde vier Tarquini in en was daarmee vierde, waarop hij meteen de jacht opende op Alain Menu. In de achtste ronde viel Chevrolet-gastrijder Caca Bueno uit, nadat er een motorsteun was afgebroken en er onder de motorkap van zijn Cruze brand was ontstaan.

480_chevys_5622

Vanwege de brand in de auto van Bueno kwam de safety-car voor twee ronden in actie. In de twaalfde ronde werd de race hervat, waarna er nog vijf ronden konden worden afgelegd. Bij de herstart waren er geen positiewisselingen, maar in de vijftiende ronde nam Turkington de derde plaats van Menu over, terwijl Priaulx op nogal hardhandige wijze Monteiro inhaalde en zo de achtste plaats veroverde. Menu liet zich vervolgens in de laatste ronde terugvallen, om zo een zo goed mogelijk startplaats voort de tweede race te pakken. Muller won, voor Huff, Turkington, Tarquini, Coronel, Farfus, Menu, Priaulx, Monteiro en Michelisz. Daarmee start Priaulx voor race 2 vanaf pole.

480_coronel_9800

Tom Coronel meldde na afloop: “Na de start was het wel even spannend, want Monteiro tikte me tot twee keer toe aan, maar voor de rest ging het prima. Ik zat achter Tarquini, maar die maakte geen fouten en zo kon ik er niet voorbij, terwijl ik Farfus achter me kon houden, dus zo kon ik zonder problemen mijn vijfde plaats naar huis rijden. Prima resultaat.” Tim Coronel kon met 75 kilogram extra in zijn nieuwe BMW weinig uitrichten tegen de concurrentie. “Ze liepen zo bij me weg, ik had geen enkele kans. Jammer”, zei hij.

480_podium1_5146

Uitslag:
1. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze, 16 r. in 28:05,204 (gem. 126,63 km/u)
2. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze, op 0,296
3. Colin Turkington (GBr), BMW 320si, op 0,848
4. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon TDI, op 2,615
5. Tom Coronel (Ned), SEAT Leon TDI, op 3,158
6. Augusto Farfus (Bra), BMW 320si, op 4,357
7. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze, op 5,041
8. Andy Priaulx (GBr), BMW 320si, op 5,170
22. Tim Coronel (Ned), BMW 320si, op 15,220
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet