V8 Supercars

V8 Supercars: Zeges voor Jamie Whincup en Mark Winterbottom in Townsville

Op het korte circuit van Townsville behaalden Jamie Whincup en Mark Winterbottom de zeges voor Team Vodafone en Ford Performance Racing. Shane van Gisbergen eindigde in beide wedstrijden resp. als achtste en zevende.

Tekst Willem J. Staat
Foto;s Team Vodafone, Holden, Ford

townsville_vodafone
Start van de eerste wedstrijd op Townsville.

Gemakkelijke zege voor Jamie Whincup
In de eerste wedstrijd op Townsville scoorde Jamie Whincup een vrij gemakkelijke overwinning. Hij versloeg Holden-merkgenoot Garth Tander met ruim acht seconden voorsprong. Jamie Whincup: “Voor mij was het vermoedelijk de beste overwinning van het seizoen en wij beschikten over de juiste snelheid. Aan het einde wilde ik het publiek gewoon laten zien waartoe Team Vodafone in staat is. Zijn Triple 8 teamgenoot Craig Lowndes verging het aanmerkelijk minder want die verdween in de bandenstapels en liep 10 ronden achterstand op. Vanuit derde positie nam Toll Holden-coureur Garth Tander direct de leiding maar werd al snel door de Team Vodafone Holden van Jamie Whincup voorbijgestreefd. Na een verandering in de afstelling kon Tander in het tweede wedstrijdgedeelte nog wat aansluiting bij Whincup vinden. Mark Winterbottom eindigde met de FPR Ford Falcon als derde. SBR-coureur Shane van Gisbergen, die zich de gehele week al niet lekker voelde, schoot bij zijn geplande stop zijn pit voorbij en verloor daardoor extra tijd, die weer op de baan goed gemaakt moest worden. Van Gisbergen verklaarde achteraf wel over dezelfde snelheid als de koplopers te beschikken.

Zege voor Mark Winterbottom
Het team van Ford Performance Racing beleefde een uitstekende dag op Townsville. Er eindigden maar liefst drie FPR Falcons in de Top 5. Na een wat matige start kwam Winterbottom dankzij een uitstekende strategie aan de leiding. Het FPR Team besloot om Winterbottom al vroeg naar binnen te halen zodat hij in “clean air” kon racen. Evenals op de Norisring in Duitsland is Townsville moordend voor de remmen. Winterbottom kon eveneens bij de late tweede stop profiteren maar moest na een late safetycarfase even de adem inhouden. In de tweede wedstrijd werd Team Vodafone door pech achtervolgd. Jamie Whincup werd al vroeg het slachtoffer van hydraulische remproblemen en teamgenoot Craig Lowndes viel met een beschadigde voorkant uit. Toll HRT-coureur Garth Tander eindigde in de tweede wedstrijd als derde nadat hij van Jamie Whincup de leiding had overgenomen. Omdat de refuelling stop van Winterbottom vier seconden minder in beslag nam moest Tander na de reguliere stops de leiding prijsgeven. In de 42e ronde verspeelde hij zijn tweede plek nadat hij in de vierde bocht even de bandenstapels getoucheerd had.Zonder al teveel schade kon Tander zijn weg vervolgen en eindigde als derde.

scenic_townsville
De prachtige baan van Townsville.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet