NASCAR

NASCAR: Verrassende zege David Reutimann op Chicagoland

MWR-coureur David Reutimann behaalde op Chicagoland zijn tweede NASCAR-overwinning. Vorig jaar won Reutimann na 341 miles op Charlotte de voortijdig afgebroken Coca Cola 600. Maar dit keer behaalde de Toyota-coureur op eigen kracht een overtuigende zege.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR/Toyota Motorsports USA

chicagoland_reutimann_gordon
Prachtig moment op Chicagoland Underdog David Reutimann gaat aan Jeff Gordon voorbij.

Verrassende zege David Reutimann op Chicagoland
In tegenstelling tot Jeff Gordon, Jimmie Johnson en Kevin Harvick is David Reutimann bepaald geen regelmatige winnaar in de Sprint Cup, maar afgelopen zaterdagavond kon de MWR-coiureur een fraaie tweede zege aan zijn palmares toevoegen. In de 213e ronde van de 267 ronden tellende wedstrijd nam Reutimann de leiding definitief van Jeff Gordon over. Alleen Ford-coureur Carl Edwards kon Reutimann in de eindfase nog van de zege afhouden maar slaagde daar uiteindelijk niet in. Reutimann won overtuigend en kon daarmee de critici van de Coca Cola 600 2009 definitief van zich afschudden. “Ik heb zovaak moeten aanhoren dat we die overwinning niet verdiend hadden. Ik weet niet wat ze vanavond over deze overwinning moeten zeggen.”

Maar underdog Reutimann kreeg van zijn rivalen Johnson en Edwards de volle complimenten. Jeff Gordon die zijn 600e NASCAR-Sprint Cup wedstrijd reed: “Ik wist dat hij sterk was. Hij heeft ons volledig verslagen.” Carl Edwards: “Felicitaties aan David Reutimann, één van de aardigste mensen in de NASCAR paddock. Als ik dan toch verslagen moet worden, het liefst door hem.”

chicagoland_johnson_spinning
David Reutimann ziet Johnson blunderen.

Reutimann, Edwards en Gordon beleefden een topavond in Chicagoland maar dat kon niet bepaald van hun directe concurrenten gezegd worden. De leider in de stand om de Chase naar de Cup, Kevin Harvick, werd het slachtoffer van een oliepomp die vervangen moest worden en verloor maar liefst 16 ronden. Uiteindelijk werd hij nog als 34e geklasseerd. Jimmie Johnson, die deze week vader van een dochtertje werd, verspeelde werkelijk alle kansen. Waarschijnlijk had Johnson de beste auto van het gehele startveld maar was kennelijk onvoldoende geconcentreerd. Johnson reed de eerste 92 ronden op maar miste de ingang van de pits voor een reguliere stop in de 93e ronde. In de 136e ronde spinde Johnson en in de 169e ronde kwam hij met een rechter lekke voorband naar binnen omdat hij de muur getoucheerd had. Daardoor verloor hij twee ronden en werd als 25e geklasseerd. Bij Kurt Busch moesten de schokbrekers en veren gedurende de wedstrijd vervangen worden. “De Dodge lijkt wel een Nationwide auto die een Cup startveld tracht te verslaan. Die auto is een lachertje” mopperde de Penske-coureur via de boordradio. Uiteindelijk eindigde hij als 26e.

reutimann_chicagoland_1
Eindelijk een echte zege voor underdog David Reutimann.Uitslag
1. David Reutimann Toyota 267 ronden
2. Carl Edwards Ford 267 ronden
3. Jeff Gordon Chevrolet 267 ronden
4. Clint Bowyer Chevrolet 267 ronden
5. Jamie McMurray Chevrolet 267 ronden
6. Kasey Kahne Ford 267 ronden
7. Jeff Burton Chevrolet 267 ronden
8. Denny Hamlin Toyota 267 ronden
9.Tony Stewart Chevrolet 267 ronden
10.Paul Menard Ford 267 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet