Formula Ford

Formule Ford: Emotionele overwinningen voor Jack Swinkels en Michel Florie (lang)

480_podium_swinkels_3jul10-699

“De zwaarste twaalf rondjes van mijn leven”, zo typeerde de net 18 jaar geworden Jack Swinkels zijn eerste Formule Ford-overwinning. Michel Florie heeft er natuurlijk al vele op zijn naam staan maar was met zijn overwinning in race twee minstens zo blij als de debutant.

480_florie_hand_4286

Het was namelijk zijn eerste zege sinds 2006! De Formule Ford leverde in Assen weer twee bijzonder fraaie wedstrijden af waarbij niet alleen om de leiding maar ook daarachter om iedere centimeter werd gestreden. Daarbij mochten vijf verschillende rijders het podium beklimmen. Alleen Jesper Egebart was met een tweede en derde plaats de enige constante factor. Na race één stond Rogier Jongejans als nummer twee op het podium terwijl Nils Vestergard bij race twee als derde de bloemen kreeg.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Chris Schotanus, Gerrie Hoekstra en Erik van der Schaaff


De Midzomerraces deden hun naam op zaterdag bij het begin van de kwalificatie meteen alle eer aan want toen de Formule Fords rond de klok van 10.30 uur de baan opreden tikte de temperatuurmeter al 27 graden aan. Zoals bijna gewoonlijk was het Michel Florie die als eerste een snelle tijd op de klokken wist te brengen. In zijn kielzog volgde Rogier Jongejans en de andere twee Geva-piloten Jack Swinkels en Pieter Schothorst. Swinkels, in de vrije training ook al snel onderweg, verbeterde zich na een kleine tien minuten zoveel dat het jonge Geva-talent de eerste plaats kon overnemen. Schothorst was na alle tijdverbeteringen teruggevallen naar de zesde plaats maar samen met teamgenoot Jongejans had het tweetal het juiste moment afgewacht en pakte met nog vijf minuten te gaan de eerste en tweede plaats. Schothorst had echter het beste voor het laatst bewaard en verbeterde zich in de laatste minuut nog tot 1:44.402, goed voor de pole position. Met zijn één na beste ronde was de McGregor-piloot ook nog eens goed voor de pole position in race twee. Althans zo leek het. Na afloop bleek dat Schothorst met meer dan twee wielen over de witte lijn was geweest en reglementair betekende dat afname van de snelste ronde. Daarmee verloor Schothorst voor beide races de pole position en vervielen deze aan zijn teamgenoot Jongejans. “Ik had te veel onderstuur. De baan was compleet anders dan bij de vrije training. Die twee extra punten voor de pole positions zijn mooi meegenomen”, aldus de leider in het kampioenschap. Schothorst treurde niet te lang om het verliezen van zijn rondetijd want hij was vooral blij dat hij de snelheid weer had gevonden. “In de vrije training was ik ruim een seconde te langzaam. Ik begon best te twijfelen. Ik heb de knop echter omgezet en nu rolde er wel een goede tijd uit.”

480_dongen_8666

Kleine verschillen
Een uitstekende kwalificatie reed Jan Paul van Dongen. Halverwege de training stond de snelle Zandvoorter achter Swinkels en Florie zelfs geruime tijd op de derde plaats. Na de verbeteringen van Schothorst en Jongejans was er uiteindelijk een vijfde plaats voor Van Dongen weggelegd. Het verschil met de als derde geplaatste Swinkels bedroeg echter maar 0,1 seconde en dat stemde de Zandvoorter terecht tevreden. Nils Vestergard bleef steken op een vijfde plaats. “De hele auto werkt niet. We moeten voor de wedstrijd een compleet andere set-up bedenken, anders wordt het niets”, aldus de teleurgestelde Deen.

480_egebart_S8W1108

Eerste keer Assen
Op de zevende plaats eindigde Jesper Egebart, tot voor kort een vaste deelnemer aan het Brits kampioenschap. “Budgettair was het niet meer te doen en dus hebben we ervoor gekozen om ons te richten op het Deense kampioenschap. Assen viel niet samen met één van de Deense races en omdat we hier nog nooit geweest waren wilden we het wel eens proberen”, aldus de jonge Deen.

480_milton_S8W1101

Op de achtste plaats de 19-jarige Zweed Milton Lundstrom die eveneens voor het eerst kennismaakte met het TT-circuit. Achter Arthur van Uitert werd de rij gesloten door Christina Nielsen die na de Pinkerraces en Masters nu al voor de derde keer in het Nederlands kampioenschap actief was.

480_spiegel_S8W1043

De startopstelling van race twee (de één na snelste ronde uit de kwalificatie) was nagenoeg ongewijzigd ten opzichte van die van race één. Alleen Swinkels en Florie waren van plaats gewisseld waardoor Florie in race twee van de derde plaats mocht vertrekken.

Uitslag kwalificatie Formule Ford
Midzomerraces Dutch Power Pack, TT Circuit Assen, zaterdag 3 juli 2010

1. Rogier Jongejans in 1:44.895
2. Pieter Schothorst in 1:44.914
3. Jack Swinkels in 1:45.311
4. Michel Florie in 1:45.325
5. Jan Paul van Dongen in 1:45.440
6. Nils Vestergard in 1:45.683
7. Jesper Egebart in 1:46.198
8. Milton Lundstrom in 1:46.899
9. Arthur van Uitert in 1:48.756
10. Christina Nielsen in 1:50.769
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet