Toerwagen Diesel Cup

TDC: Dubbelslag ontglipt Jeroen den Boer in Argos Supreme Toerwagen Diesel Cup

480_tdc

Jeroen den Boer (Toyota Auris 2.2d) leek na het winnen van de honderd minuten durende wedstrijd van de Argos Supreme Toerwagen Diesel Cup tijdens de Formido 100%NL Midzomerraces ook verzekerd van winst in de zondagsrace over vijftig minuten. Maar door een verkeerde manoeuvre bij de pitstop kreeg hij achteraf tien seconden straf en belandde de gelegenheidsrijder naast het podium. Kampioenschapleiders Ronald Morien en Dennis de Groot (Volkswagen Golf 5) werden hierdoor als eerste geklasseerd, voor het duo Ricardo van der Ende en Marcel Nooren (BMW 123d). Jeroen Bleekemolen en Peter van der Kolk (BMW 120d) werden gepromoveerd naar het podium.

Tekst en foto: PR

Ricardo van der Ende nam bij de rollende start de leiding in de wedstrijd over van Jeroen den Boer die van pole position mocht vertrekken. Ondanks een goede openingsronde lukte het Van der Ende niet om weg te rijden van Den Boer. Ronald Morien verloor een positie en zat even vast achter de Seat Ibiza Cupra van het duo Geert Smeijsters en Simon Gras. Toch vond Morien er vlot een weg langs, maar inmiddels had de Volkswagen de aansluiting met de kop verloren.

Bij het opengaan van het pit window kwam de safety car op de baan. Vier BMW’s stonden stil naast het circuit. Het duo Lars en Andries Huisman (BMW 120d) was met Lev Fridman (Toyota Auris 2.2d) en equipe Fabio Galante / Donald Molenaar (BMW 120d) in gevecht totdat de twee BMW’s met elkaar in aanraking kwamen en in het grind terecht kwamen. Tegelijkertijd vonden de twee BMW’s 320d uit de renstal van Michael Bleekemolen elkaar, waardoor beide bolides met schade terug naar de pitstraat reden.

Vrijwel alle equipes maakten van de gelegenheid gebruik om de verplichte pitstop met rijderswissel in te lossen. Ondanks de successtraffen voor de deelnemers uit de top van het klassement, bleef de rangorde aan kop ongewijzigd. Van der Ende gaf het stuur over aan Nooren die achter Den Boer bij het uitrijden van de pitstraat aansloot. Maar voor de witte lijn ging Nooren voorbij aan zijn concurrent. “Het werd mij toegeroepen en later zei men dat ik de plaats terug moest geven”, zei Nooren die de leidende positie pas na de herstart door een inhaalactie verloor. “Ik gaf in de pitstraat wat extra gas zodat ik voor Marcel zat. Maar ik moest een beetje inhouden, want anders zou ik te vroeg over de witte lijn gaan”, zei Den Boer. Uiteindelijk besliste de wedstrijdleiding in het nadeel van Den Boer en kreeg hij na de wedstrijd tien seconden tijdstraf opgelegd.

Met nog tien minuten te gaan werd de race hervat. De eerste drie rijders raakten in een hevig gevecht verwikkeld. Jeroen den Boer kwam als sterkste uit de strijd. “Bij de herstart schakelde de auto zichzelf uit en moest ik ‘m snel resetten om verder te kunnen. Dus de rest van het veld zat op mijn bumper”, blikt Den Boer terug, die twee ronden later Nooren verschalkte voor de leiding in de wedstrijd.

Dennis de Groot zag achter Den Boer als tweede de finishvlag. “Dit was een super gave race, echt leuk”, zei De Groot die enorm genoot van het gevecht in de laatste minuten. “Marcel en Jeroen waren voor mij aan het vechten, maar bij het uitkomen van de Haarbocht kon ik langs Marcel. Ik heb nog een poging gedaan om Jeroen in te halen en dat was spannend tot aan de finish.”

Marcel Nooren moest de laatste tien minuten vol in de verdediging, maar hield er wel een podiumplaats aan over. “Ik probeerde ze nog af te wenden, maar op een gegeven moment zat ik aan de buitenkant en was ik het haasje”, vertelde hij. “Ik kon geen kant meer op, maar behield de aansluiting tot ik een schakelfoutje maakte. Toen kwam Jeroen Bleekemolen nog erg dichtbij. Maar om in twee wedstrijden twee podiumplaatsen scoren is een fantastisch resultaat.”

Jeroen Bleekemolen dacht als vierde te zijn geëindigd, maar door de tijdstraf van Jeroen den Boer schoof de ervaren coureur samen met teamgenoot Peter van der Kolk op naar de derde stek. “Ik dacht met een kwartier te gaan dat ik nog kans had om te winnen”, zei Bleekemolen. “Maar Marcel Nooren was te snel op het rechte stuk om hem voorbij te komen. Verder ik heb in ieder geval erg leuk en constant gereden.”

De volgende wedstrijden van de Argos Supreme Toerwagen Diesel Cup vinden in het weekend van 15 augustus plaats op Circuit Park Zandvoort. Opnieuw reizen Ronald Morien en Dennis de Groot als kampioenschapleiders af naar het circuit. Het duo heeft een voorsprong van 35 punten op Ricardo van der Ende en Marcel Nooren die dankzij twee podiumplaatsen zijn opgeklommen naar de derde plaats in het kampioenschap. Damesduo Liesette Braams en Gaby Uljee zit de heren op de hielen en heeft slechts twee punten minder dan Van der Ende en Nooren.

Uitslag Formido 100%NL Midzomerraces
Race 2 Argos Supreme Toerwagen Diesel Cup:

1. Eq. Morien / De Groot, Volkswagen Golf 5, 21 ronden in 50 min 23,090 (113,909 km/u),
2. Eq. Van der Ende / Nooren, BMW 123d, op 2,943,
3. Eq. Jeroen Bleekemolen / Van der Kolk, BMW 120d, op 3,169,
4. Jeroen den Boer, Toyota Auris 2.2d, op 9,560,
5. Eq. Smeijsters / Gras, Seat Ibiza Cupra, op 9,808,
6. Eq. Liesette Braams / Uljee, BMW 123d, op 12,998,
7. Eq. Luc Braams / Huisman, BMW 123d, op 13,265,
8. Eq. Cornelissen / De Kleijn, BMW 123d, op 15,265,
9. Eq. Ruitenbeek / Severs, BMW 123d, op 24,793,
10. Eq. Charles / L’Ortye, BMW 120d, op 25,089,
11. Eq. Van leen / Swart, BMW 120d, op 25,260,
12. Eq. Sluiter / Kleyheeg, BMW 120d, op 1:05,478,
13. Eq. Renate Wilschut / Emons, BMW 120d, op 1:07,888,
14. Eq. Nick Bleekemolen / Brenger, BMW 123d, op 1:07,938,
15. Lev Fridman, Toyota Auris 2.2d, op 1:36,410,
16. Eq. Van Rijswick / Oprey, BMW 120d, op 1 ronde,
17. Eq. Lars + Andries Huisman, BMW 120d, op 2 ronden,
18. Eq. Galante / Molenaar, BMW 120d, op 3 ronden,
19. Eq. Martin + Cynthia Boezaart, BMW 120d, op 4 ronden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet