EK Mégane Trophy

Eurocup Mégane Trophy: Nick Catsburg zegeviert op Hungaroring, Nederlanders presteren goed

480_catsburg_hung_pod_r2

Op het circuit van Hungaroring was Nick Catsburg dit weekend in de Eurocup Mégane Trophy heer en meester. De Nederlander pakte op het Hongaarse Formule 1 circuit twee polepositions, twee snelste raceronden en won met overmacht de afsluitende race op zondagmiddag. De zege in de eerste race op zaterdag leek ook naar Catsburg te gaan, maar een drive through penalty voor te hard rijden in de pitstraat gooide roet in het eten en bracht hem naar de derde podiumplek. Na het podium kreeg hij ook nog een tijdstraf van 10 seconden, waardoor hij uiteindelijk als vierde geklasseerd werd.

Tekst en foto's: PR

Ook de meeste andere Nederlanders presteerden goed, alleen Bas Schothorst had weinig geluk. Tijdens de formatieronde van de eerste race begaf zijn koppeling het en moest hij na een imposante inhaalrace genoegen nemen met een achtste positie, in de tweede race moest hij, wederom met een defecte koppeling, al na één ronde opgeven.
In de Gentlemen Cup behaalde Hoevert Vos twee tweede plaatsen, in race 1 werd Raymond Coronel derde en in race 2 nam Jeroen Schothorst deze trofee in ontvangst.

Race 1
Vanaf pole kwam Catsburg slecht uit de startblokken. Stefano Comini wist hiervan te profiteren en pakte de leiding in de wedstrijd. Catsburg pakte de leiding terug na een slimme pitstopstrategie en bouwde een riante voorsprong van zeven seconden op.
Een niet werkende pitlimiter leverde hem een drive through penalty op en zo zag hij een overwinning als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hij eindigde de 22 ronden tellende race als derde. De gifbeker was nog niet leeg toen hij na de race tien strafseconden kreeg toebedeeld doordat hij tot tweemaal toe Hoevert Vos zou hebben geraakt. Catsburg viel hierdoor terug naar de vierde plaats in het klassement. Na bestudering van de wedstrijdbeelden bleek de organisatie Catsburg ten onrechte te hebben bestraft.

Hoevert Vos excelleerde in de race die bol stond van spannende gevechten. De McGregor by Equipe Verschuur coureur gooide hoge ogen door als derde algemeen te eindigen en als tweede in de Gentlemen Cup.

480_schothorst_hung_gridgir

Bas Schothorst was uiteraard teleurgesteld toen zijn mooie uitgangspositie geen optimaal resultaat opleverde: “Jammer dat we vandaag wat technische tegenslag kregen te verwerken, maar ook dat hoort bij de autosport. Ik ben blij dat ik me ondanks alle ongemakken toch terug in de punten heb weten te knokken. Onze snelheid is goed. Morgen is er weer een nieuwe dag met nieuwe kansen!”

480_r_coronel_hung_r1

Raymond Coronel had een redelijke start en won direct twee posities. Door elke ronde een plaats op te klimmen wist hij zelfs door te stoten naar de vierde plaats, totdat hij in ronde 12 naar binnen ging voor zijn verplichte pitstop. Hij viel hierdoor tijdelijk terug naar plaats dertien. In de slotfase wist Coronel weer enkele plaatsen goed te maken om als tiende algemeen en derde in de Gentlemen Cup te finishen.

480_catsburg_hung_start
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet